0

З апочва първата за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна. Това съобщи шефката на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“, д-р Антоанета Тончева.

Започва първата за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна. Това съобщи шефката на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“, д-р Антоанета Тончева.

В парковете обработката ще се извършва в късните вечерни или ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба. Всички обработки ще бъдат съобразени с подходящи климатични условия - температура, влажност, вятър, валежи, израстнала растителност. Дворовете на учебните заведения ще се обработват по време на пролетната ваканция на учениците, като екипите ще уведомяват дежурните отговорни лица преди началото на третирането.

Използваните биоциди са предназначени за битова употреба, те са микрокапсулирани и с ниска токсичност, обясни д-р Тончева. Третираните площи ще се обозначават с предупредителни табели. Процедурите ще се извършват по график, като началото е в Морска градина на 1 и 2 април и в района Зоопарка  на 2 април.

На следващия ден по график е Аспарухов парк, на 4 април – парковете в жилищните райони „Младост“ и „Владиславово“.  

Дворовете на детските заведения във Варна са плнирани за обработка от 8 до 30 април, а на учебните заведения – от 1 до 5 април.