0

П етото издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ се открива тази вечер на плажа до едноименното рибарско селище във варненския квартал „Аспарухово“.

Петото издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ се открива тази вечер на плажа до едноименното рибарско селище във варненския квартал „Аспарухово“.

Фестивалът е създаден за да популяризира млади и непознати автори сред професионалните филмови среди. Носи името „Карантината“, аналогично с историята на плажа, на който се провежда.

Името на това място край Аспарухово идва от миналото, когато моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, били изолирани на брега за карантинен период от 40 дни. В случай, че не покажат признаци на заболяване, са допускани до града.

В днешно време младите автори, които все още не са се реализирали, са в състояние на карантина – изолирани от професионалните кинокръгове, поради липса на опит, отбелязват организаторите.

41 филма от 16 държави ще участват във фестивала тази година. Прожекциите ще са при вход свободен. Програмата на фестивала ще продължи до 6 юли. Той се организира изцяло на доброволни начала и със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна, творчески екип на Школа „Дедал“ и други спонсори.

Безплатен транспорт за публика и гости ще има всеки ден. Към Карантината превозът е от 19 до 20,30 часа с тръгване от сградата на Стоматологията. Обратно към Варна транспортът ще е от 23 до 23,30 часа.