Започва масов отстрел на дивите свине

Започва масов отстрел на дивите свине

Мярката се отнася за зони на 20 км около огнища на АЧС и свинекомплекси

Обявяват се 20-километрови зони около огнищата с установено заболяване Африканска чума по свинете (АЧС) от Българската агенция по безопасност на храните, около промишлените свинекомплекси и около базите за интензивно развъждане на дивеч за отстрел на диви свине. Това стана ясно след приключилата днес среща на земеделския министър Десислава Танева с председателите на националните ловни сдружения и с директорите на държавните горски предприятия и БАБХ.

В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел на диви свине само от служители на Изпълнителната агенция по горите и няма да се допуска лов от страна на ловните дружинки. В останалата част от страната ще се провежда задължителен отстрел от всички, които имат право и възможност, като месото ще може да се ползва след излизане на пробите. На ловците ще се изплаща по 50 лева, за да бъдат стимулирани, обясни пред журналисти след срещата д-р Георги Костов, съветник на министъра на земеделието, харните и горите Десислава Танева.

Мерките са са с цел биобезопасност и неразпространение на заразата. В другите две също 20 - километрови зони ще се допусне отстрел на диви свине от организираните ловци срещу заплащане - компенсаторно от по 150 лв на всяко отстреляно животно. Грижите по транспортирането и задължителното загробване на дивите свине ще е за сметка на държавните горски стопанства. Месото от животните няма да се ползва, категоричен е д-р Костов.

Той посочи, че това се прави с цел депопулация на дивите прасета, които по последни данни са около 90-100 хиляди, а те са първичен фактор за разпространение на болестта Африканска чума по свинете. Броят на промишлените свинеферми, чието опазване е основна цел, са 65 в цялата страна с общ брой на животните около 600 хиляди.

В 3-километровата зона около тези свинеферми ще се осигури държавна охрана чрез постоянно предпазване с електропастири, за ограничение на движението на животни.

Според изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев тези мерки се предприемат, за да се предпази индустриалното свиневъдство, да се извърши тотална депопулация на дивата свиня и то от хора професионалисти, върху които може да се окаже контрол. Той беше категоричен, че същите мерки ще се предприемат и около огнищата, за да не се допусне и там разпространение на вируса."Виждате на какви рискове ме подложени напоследък с желанието на хората да скрият животни, да изнесат месо, а в същото време около това огнище има диви прасета", коментира Дамянов. Оградените ловни стопанства ще се опазват от ловците в местния район.

На брифинга стана ясно още, че се въвежда и забрана за сеч на дърва, гъбарство и дори туризъм в 10-километровата зона около огнищата с АЧС. На хората в тези районни ще се предоставят дърва за огрев от други места на същата цена, увери д-р Костов. Той информира, че сроковете за дребен и едър дивеч - групов лов, няма да бъдат променени с изключение на 20-километровите зони.

В момента има 15 огнища с АЧС в районите - Плевен, Враца, Русе, Велико Търново, Търговище.

Необходима е осезаема помощ от кметовете на населените места с огнища, апелираха от БАБХ. По този повод д-р Костов информира, че днес ще се състои среща с всички 14 областни управители в засегнатите райони и има постоянна връзка със сдружението на общините и кметовете по места от страна на които имало пълно съдействие. "Имаме какво да изискваме от кметовете на кметства", коментира д-р Костов. Той увери, че всички институции са заедно в борбата срещу АЧС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.