Започва кандидатстването за изграждане на STEM центрове и кътове в школата

Започва кандидатстването за изграждане на STEM центрове и кътове в школата

Министерството на образованието и науката започва да приема проекти по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ с бюджет от 20 млн. лв. С нея мога да бъдат изградени иновативни кабинети и кътове по природни науки в до 150 държавни или общински школа.

По националната програма ще се финансират проекти в две категории: голяма и малка. В голямата категория ще бъдат отпускани до 300 000 лв. За нея могат да кандидатстват училища с повече от 300 ученици, които не разполагат с вече изграден училищен STEM център. За учениците от начален етап могат да бъдат направен „Център за млади изследователите”, а за тези от 5-ти до 12-ти клас – „Център за дигитални създатели”, „Център за технологиите в креативните индустрии” или „Център по природни науки, изследователи и иновации”.

В малката категория пък ще се финансират проекти на стойност до 50 000 лв. Тя е за училища с по-малко от 300 ученици, както и към училища с повече от 300 ученици, в които вече функционира изграден STEM център. Със средствата могат да бъдат направи кътове тип работилници, изследователски лаборатории или класна стая за креативни дигитални създатели.

При изготвянето на проекта школата трябва да имат предвид, че те трябва да осигурят 10% от финансирането. Това може да се случи чрез дарения, благотворителни кампании, спонсори или бюджета на училището или общината, на чиято територия се намира то. Учебните заведения трябва да си намерят и бизнес партньор – компания, която да се ангажира да помогне за успешната реализация на проекта.

Това е една от общо 21 национални програми за развитие на образованието, които ще се изпълняват през 2020 г. Целта ѝ е да повиши интереса и мотивацията на учениците в областта на природните науки, технологиите, инженерните науки и математиката, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. По програмата се кандидатства през специално разработена платформа – www.stem.mon.bg. На нея се намират и всички необходими документи, материали и ресурси с информация за условията за кандидатстване и насоките за планиране и реализиране на проектите. При подбора на училища, които ще бъдат финансирани за изграждането на иновативни класни стаи, ще има и няколко критерия. Като стремежа към иновации в обучението,  лидерство, капацитет за успешно изпълнение и ангажираност на общността, съответствие на проектната идея с целите на програмата и съвременните тенденции в образованието, както и съотносимост на проектната идея с конкретните нужди и стратегия на училището. В комисията пък ще влизат архитекти, представители на МОН и технологичните индустрии, бизнеса. Подборът ще приключи през август, а договорите за финансиране трябва да бъдат сключени през септември. Тогава трябва да започне и реализацията на проектите.

Актуална информация за изпълнението на програмата ще бъде публикувана на уебсайта и на страницата на програмата във Фейсбук – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.