Започва кампания за Европейския ден за борба с трафика на хора

Започва кампания за Европейския ден за борба с трафика на хора

Информационната кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, който е под надслов „Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува“, започва във Варна.

Организатор е дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с националната и местната комисии за борба с трафика на хора. В рамките на кампанията са предвидени редица събития. Сред тях е обучение за „Новите измерения на трафика на хора и рисковете в интернет за децата в условията на COVID-19, социална изолация и дистанционно обучение“, предназначено за председатели и секретари на местните комисии за борба с противообществени прояви.

То ще се проведе на 14 октомври в хотел „Черно море“. На следващия ден ще започне двудневно обучение на 25 доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“ за „Превенция на трафика на хора и рисковете в интернет в ситуация на COVID-19 и социална изолация“. За лектор на обученията за професионалисти и доброволци е поканена Антоанета Василева, член на експертната група за мониторинг по прилагане на Конвенцията за борба с трафика на хора към Съвета на Европа.

На 17 октомври доброволците от варненските гимназии и членове на училищните превантивни клубове ще се включат в онлайн събитие, като част от кампанията Walk For Freedom  „Поход за свобода“ за „Значението на свободата“, с организатор Фондация „А21 България“.  Ппланиран е и дискусионен форум за професионалисти „Разследване на трафик на хора. Предизвикателства. Предоставяне на закрила и достъп до права“, с участието на магистрати, служители на МВР, НПО, представители на община Долни чифлик, членове на местните комисии за борба с трафика на хора във Варна и Русе.

За лектори са поканени прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител на РП-Оряхово, Анна Николова, председател на фондация “SOS – семейства в риск“ и управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

В рамките на кампанията в 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“, ще провеждат информационни сесии. Целта е да информират младите хора за рисковете от попадане в трафик на хора и методите за предпазване.

С подкрепата на студентските съвети ще се проведат информационни срещи в Техническия и в Икономическия университети в града.  Всички инициативи в рамките на кампанията се организират при спазване на противоепидемичните мерки за COVID- 19.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Европейската комисия. Годишно около 300 български граждани, основно жени, биват подлъгвани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Във Варна помощ може да се потърси на тел 052 820 677, e-mail: varna@antitraffic.government.bg, както и на националната телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ 0800 20 100.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.