Тръгва акция

Тръгва акция "Зима" (Вижте за какво ще следят катаджиите)

През месец ноември на територията на цялата страна ще се проведе ежегодната акция "Зима". Тя е разделена на три кампании, които засягат безопасността на различни участници в пътното движение.

От 1 до 10 ноември – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планира се съвместно с органите на местната власт извършването на проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

Контролът в тази десетдневка ще бъде насочен към:

 • спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;
 • недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;
 • недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;
 • недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;
 •  недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;
 •  недопускане управлението на велосипеди по магистралните пътища.

Втората кампания стартира от 11 и продължава до 20 ноември 2020 г. и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Кампанията е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

 • Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.
 • Ще се акцентира на недопускане движението на пешеходци по магистралните пътища.

Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци).

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

В третата десетдневка на месец ноември (21 – 30 ноември 2020 г.) е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

От пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва:

 •  да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;
 •  да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;
 •  да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима отношение.

По време на акция „Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

На участниците в движението по пътищата при проверки ще се раздават и превантивни брошури, изготвени от СБА, ГДНП и други партньори.

Основните препоръки на пътна полиция за безопасно шофиране при зимни условия:

 •  използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП;
 •  оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка;
 •  оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене;
 •  зареждане с антифриз,
 •  замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат,
 •  проверка на изправността на отоплителната система;
 •  преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство;
 •  добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците;
 •  използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане;
 •  използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
 •  препоръки за водачи на индивидуални електрически превозни средства и други препоръки.

През миналия зимен период (01.11.2019 г. – 29.02.2020 г.) на територията на страната са настъпили 1922 ТПТП, при които са загинали 159 и са ранени 2413 участници в движението по пътищата (за периода 01.11.2018 г. – 28.02.2019 г. – 1842 ТПТП, 178 загинали и 2299 ранени участници в движението по пътищата).

От 01.11.2019 г. до 29.02.2020 г. също така са съставени общо 257 164 фиша, 283 527 електронни фиша серия „К“ (за нарушения на скоростните режими), 4828 електронни фиша серия „Г“ (без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите) и 91 727 АУАН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.