0

П роф. Мария Иванова е специалист в областта на репродуктивните биотехнологии, съхранение  и криоконсервация на гамети.

Работи в Институт по биология и имунология на размножанаве към БАН „Акад. Кирил Братанов“

Проф. Мария Иванова е специалист в областта на репродуктивните биотехнологии, съхранение  и криоконсервация на гамети.

Работи в Институт по биология и имунология на размножанаве към БАН „Акад. Кирил Братанов“

Тя е единственият жив и действащ експерт в България, който познава технологията за криоконсервация на генетичен материал от свине.

Министерството на земеделието спешно сформира екип за спасяване на породата „Източнобалканска свиня“, единствената останала българска порода. Това стана след публикация в приложението „Агро Телеграф“ в бр. 62. В него прф. Маря Иванова заяви, че е единствената останала от екипа на БАН, която знае технологията за замразяване на гени на свинята. Трябва да се реагира незабавно, защото може да останем без генетичен материал от българските породи прасета, бъдещето ще ни търси отговорност, ако не го направим, каза тя.

– Проф. Иванова, каква беше реакцията на администрацията?

– Светкавична. Още същия ден след публикацията ми се обади г-жа Василева, директор на дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието. Каза, че министър Десислава Танева е прочела публикацията и се интересува дали написаното и казаното от мен е вярно. Отговорих положително. На следващия ден беше организирана среща при ресорния зам.-министър Янко Иванов с г-жа Василева, проф. Василев от Тракийския университет, с когото работим съвместно, с проф. Костадинов и Георги Йорданов, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродокуция в животновъдството (ИАСРЖ). Обсъдихме ситуацията и се взе решение, че ще бъде сформиран екип от учени, млади специалисти от различните институции и започваме работа основно по спасяване на гените на черното прасе. Защото се оказа, че то е засега единствената оцеляла българска порода.

- Проф. Иванова, ще обясните ли загадката защо всички ветеринарни експерти, включително и ИАСРЖ, твърдят, че генетичен материал от прасе не може да се замрази за по-дълъг период от 10 години?  

- Има специална технология, която нашият институт е разработвал. Наистина ме връщате в 80-те  години, когато започнах работа при проф. Загорски, доайен в сферата на репродукция в свиневъдството. С него сме разработвали технологии за осеменяване на свине със свежа и консервирана сперма. Точно тази технология, която се въведе в България във всички свинекомплекси още по времето на социализма, сме я внедрявали в миналото ние. Обикаляше се от свинекомплекс на свинекомпекс. Трябва да е ясно наистина, че при  криоконсервацията всеки животински вид си има специфика. В България генетичният материал от свине се съхранява при минус 196 градуса течен азот. Така клетките могат да ни надживеят далеч в бъдещето. Замразяването е една от формите за съхранение на генматериал. В миналото се използваше при говеда, като всички крави на 100% се осеменявахме по този начин. Акад. Кирил Братанов беше доайен в това отношение и създаде своя школа от учени. Затова и нашият институт носи името му. 

– Защо тогава експертите твърдят, че това е невъзможно и че спермата била „дълга“?

– Защото те просто не знаят. Замразяването на сперма при свинете като технология е по-различна и специфична от при другите животни.  

– Защо?

– При кочове, бици, крави, овце и кози еякулациите представляват малки обеми сперма. И затова не е трудно да ги замразите, както и при човека също. Но при нереза еякулата може да стигне над 500 мл. Този обем изисква по-специална технология, защото едно е да работиш с капчица, друго е с половин литър. Нашият институт има разработена такава, която включва специфична обработка. Около 1990 г ние притежавахме криобаза и криобанка, която представляваше съд от половин тон с течен азот. В него се съхраняваше спермата от всички автохтонни нерези в страната. Събирал я е проф. Загорски с екип. Това беше огромен труд.

– Каква е съдбата на тази генбанка?

– Държавата каза, че няма пари да я поддържа, и всичко изхвърлихме.

– Кога?

– През 1994-1995 г. всичко приключи. В крайна сметка нашата технология, знания и умения стоят и са налични.  И днес е абсолютно задължително да се получи сперма от по-ценни екземпляри. Това, което става с чумата, може да ликвидира един вид. А сме били 30-и в света в сферата на животновъдството преди 1989 г. От нас се учеха швейцарците как да си осеменяват овцете изкуствено. В нашия институт сме ги учили.

– Другите страни притежават ли такива банки?

– Да, в сферата на свиневъдството са италианци и испанци. Те прилагат такива технологии. Може би си имат и криобанки за ценни екземпляри, каквато беше нашата. Сега ИАСРЖ имат, но не и със сперма от свине.

– Какви средства са необходими за да започне събирането на генетичен материал от прасета? И от кои породи?

– За породите не съм специалист. Но най-важното е, че можем да го направим, щом се оказва, че има национален интерес. Тоест Министерството на земеделието трябва да каже, да се отпуснат средства и да се възложи на екип. Не можем да седим с ръце в джобовете. Трябва да се сформира екип от генетици по репродукция при свинете и млади хора, техници осеменители, които да вземат еякулатите, да се проучи откъде да вземем проби.

– От дивата свиня можете ли да вземете сперма за замразяване?

– Не, при дивото прасе получаването на сперма е невъзможно, защото то може да ви убие. Това, което може да се направи, е след отстрел да се вземе материал от тестисите и да се замрази. Това също е форма за съхранение на генетичен материал. Има начини да се вземат и съхранят клетки  и от умряло животно и умрял човек. Може да се замрази и след това да се приложи или инвитро, или директно на живо животно с осеменяване. Но пак предупреждавам, успеваемостта няма как да е като при говеда. Дори и 30% да е,  пак е успеваемост. От 1 еякулат могат няколко дози за осеменяване да се получат. Криоконсервцаията е сложна процедурата.

- Значи вие имате необходимата база?

– Ние сме един от най-добре оборудваните институти, имаме за над 3 млн. лв. апаратура. Но трябват консумативи, опаковки и т.н. Ако Министерството на земеделието реши, че ще искат помощ от нас, сме готови да обучим хора да могат да се включат в тази дейност. От старите кадри аз съм останала последната, искам да предам знанията и уменията си на млади хора. Гордея се, че нашият институт е разработил инвитро технология. Знаете ли, че през 1986 г първото малаче в света е родено от нашите технологии. Имаме страхотна история. Имаме микроманипулационни станции, само ние работим със спермоанализатор. Но за това се иска политиците да мислят за бъдещето, не само за момента. В бъдещето ще им търсят отговорност и ще ги питат - а вие какво направихте с генетичния фонд на България.

При животните и хората

ИБИР-БАН извършва фундаментални и приложни научни изследвания, както и обучителна дейност в областта на биологията и имунологията на размножаването при животните и човека.

Предметът на изследване на ИБИР-БАН е уникален, на национално ниво и е насочен към разрешаване на социални проблеми,  свързани с  репродуктивното здраве, оптималното използване и възстановяване на природните ресурси и подобряване на качеството на живот.

ИБИР–БАН е утвърден европейски научен център и равностоен партньор в изследванията по биология и имунология на репродукцията при човека и животните в  научното  пространство.