Багери започнаха събарянето на незаконни постройки в най-голямото ромско гето във Варна – „Максуда“". Имаме още много за събаряне, като в момента разчистваме една част от района от 38 незаконни постройки, каза кметът на район „Младост“ Христо Христов.

Той добави, че повечето от обитателите им са били предупредени и повечето от тях са се преместили. Само за 1 семейство и един човек с увреждания е предвидено да бъдат настанени в общежитието на бившето СУПЦ – Варна“, добави Христов. Заповедите за премахването на сградите са влезли в сила на 17 май, като за две от тях съдът е спрял изпълнението.

„Продължаваме обследването на незаконните постройки под моста на ул. „Свобода“. Започнахме от тези между ул. „Под игото“ и „Свобода“. Тежка е процедурата, гледаме да изпипаме нещата, за да нямаме проблеми със съда и прокуратурата. Няма да спрем да работим. Варна ще бъде изчистена от незаконните постройки“, категоричен бе кметът.

Той уточни, че събарянето на тези постройки няма касателство към изграждането на новото кръгово кръстовище под „Максуда“, а са част от премахването на незаконните и опасни постройки в гетото. „Като юрист считам, че никой не може да черпи права от собствената си недобросъвестност“, обясни още районният кмет на „Младост“, на територията на който е по-голяма част от „Максуда“.

Според Христов, досега са съборени над 200 незаконни постройки, но в махалата има още много. Неотдавна зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов сподели, че един от сериозните проблеми при премахването на постройките са малките циганета, които влизали между багерите, за да събират метални отпадъци.

Това става в присъствието на родителите им, които са дезинтересирани какво може да стане с децата им, каза още Иванов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна става център на иновациите, дигиталните технологии и финансите

Варна привлича все повече компании от сферата на иновациите, дигиталните технологии и финансите. Днес живеем във времето на стартъпите. Това ново поколение предприемачи винаги ме впечатлява с уменията си да оптимизира и да създава иновации, които променят света.

Във Варна за 2 години са установени 4300 трошки, 1617 са премахнати

Констативни протоколи за 4300 излезли от употреба моторни превозни средства, които не са в движение, имат стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед, са издали през последните 2 години екоинспекторите от ОП „Общински паркинги и синя зона“ във Варна.

Куриоз: Спасена от удавяне се жалва, че насила е извадена от морето

За куриозен случай на „Златни пясъци“, при който спасена от удавяне туристка се жалвала в полицията, че насила е извадена от морето, разказа д-р Иван Иванов- управител на ДКЦ „Света Климентина“ и шеф на медицинските екипи, които от 15 години спасяват живота на курортистите по варненските плажове.