Тома Биков: Конституцията не е Библия, за да не може да се променя (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Започнаха дебатите в парламента за свикването на ВНС

Тома Биков: Конституцията не е Библия, за да не може да се променя (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Карадайъ: Предложеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността

„Конституцията не е Библия, за да не може да се променя“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите за свикването на Велико Народно събрание.

Иначе решението за това на свой ред трябва да приеме проект за нова Конституция. То бе внесено в деловодството на НС през септември, като за целта от мнозинството успяха да съберат 127 гласа при нужни 120 такива. За да мине обаче решението за провеждане на избори за ВНС, ще са нужни 160 гласа от депутатите. Още при анонсирането на идеята за нов основен закон, премиерът Бойко Борисов се закани веднага да подаде оставка, ако то бъде прието от народните представители. Заедно със самото решение за ВНС, от мнозинството внесоха и свой проект за Конституция.

 Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че конституционният дебат у нас би бил труден, защото не можело да се намери фокуса и темата за разговор. Днес се обсъждало процедурата по свикване на ВНС.

„Не сме обявили война на настоящата Конституция, отчитаме нейните заслуги за преминаване на плавен преход“, каза Биков. По думите му политическото противопоставяне преминало червени линии, което не бивало да се прави. Според него такива процедури изморявали народа и за това в скоро време нямало да им нов такъв дебат. Той подчерта, че новата Конституция била исканията на протестиращите. Биков даде да се разбере, че сегашния парламент има легитимността да провежда дебат.

„Дебатът е в основата на демократичната държава и мястото му е тук, а парламента все още е тук, а не на площада, както твърдеше господин Радев“ , заяви Биков. Той подчерта, че настоящата Конституция е приета в парламента, а не на площада. По думите му България ще има други парламента и вероятно и вие ще искате да постигате политически консенсус, а това няма да стане без нас. „Майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, а не само с тези, които харесваш“, завърши Биков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ поясни, че всяка институция имала дневен ред. По думите й, след като президента Радев подписал указа за главния прокурор свикал кръгла маса за промени в Конституцията. Идеите му били част от проекта и на сегашното предложение. По думите й Венецианската комисия подкрепила реформите в съдебната власт. „Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов, а се противопоставяте на това“, обърна се Атанасова към опозицията и припомни думите му. „Не е ли прецедент това опозицията и президента искат Борисов да подаде оставка, а днес да крепите правителството“, попита депутатката от ГЕРБ.

Колегата й Красимир Ципов заяви, че след приемането на сегашната Конституция през 1991г. тя е променяна 6 пъти. По думите му основните предложения в новата Конституция са свързани със съдебната власт. „При положение, че не заявявате ясно становище, а отправяте само критики, какво е вашето становище. Какво е вашето становище по предложението на президента, което не видяхме и няма и да видим“, подчерта Ципов.

По думите му предложили нова Конституция, за да могат да се решат всички въпроси, които били повдигнати от обществото. Преди месеци стана ясно, че това предложение няма да получи подкрепа.

Социалистът Крум Зарков заяви, че изневиделица са разбрали за тази точка в дневния им ред.  "Какво по- логично от това започнало между два протеста да завърши между два бюджета", каза Зарков. По думите му властта била изчерпана, уплашена и безидейна власт, но готова на всичко да остане на власт.  Той призова да се гласува против и да се спре „лудостта“. "Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки", каза Зарков. Колегата му Явор Божанков пък заяви, че проекта на Конституция била визитна картичка на 10 годишното управление на ГЕРБ.

В словото си в пленарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ напомни, че още в самото начало на поява на проекта за нова Конституция, че Движението няма да се подпише под проекта за новата Конституция и няма да се подпише за свикването на ВНС. „Предложеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността“, заяви Карадайъ. „В Конституцията правата на личността трябва бъдат издигнати във върховен принцип, а не просто включени в някакъв текст“, добави той.

По думите му Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в спокойно и креативно време. Според него предложената конституция не отговаря на обществените очаквания. „ГЕРБ трябва да покаже, че спазва действащата Конституция. Свидетели сме на погазване на Конституцията от председателя на НС и от ГЕРБ. Видяхме и оценката на Венецианската комисия която беше ясна, че този проект не става“, заяви лидерът на ДПС. „Сега се опитвате бързо да се отървете от темата. Призоваваме ви да спазвате действащата Конституция и законите на страната“, заключи Карадайъ.

„Подкрепихме проекта, защото хиляди хора по площадите искаха нова Конституция и нов обществен договор. Може би единственият дефект на този проект е, че беше предложен от мнозинството”, заяви депутатът от ОП Искрен Веселинов. Така Обединените патриоти потвърдиха позицията си в подкрепа на проекта за нова Конституция и отново подчертаха своите искания за задължително гласуване, образователен ценз, връщане на наборната служба, засилване правомощията на президентската институция и гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена. По думите на Веселинов, целта е да се гарантира реформа, тъй като настоящата Конституция не дава такава възможност. „Очевидно е, че тази в зала няма мнозинство за свикване на Велико народно събрание, но исканията в тази посока ще продължат, защото хората са неудовлетворени от политическата класа, от механизмите за взаимодействие между институциите”, каза още той.

Групата не независимите депутати не подкрепиха предложението. „При тази ниска подкрепа за настоящето Народно събрание, изчерпано доверие към управляващото мнозинство и безизразна опозиция няма как ние, народните представители от настоящия парламент, да си приписваме такъв отговорен мандат”, заяви напусналият БСП Красимир Янков. Той нарече премахването на Великото народно събрание „абсурдно”, защото то е гарант за общественото представителство и възпрепятства възможността смяна на държавното устройство по нечия партийна или лична прищявка. Неговият колега Валери Жаблянов заяви, че проектът за Конституция „трябва да бъде отхвърлен, защото е първият опит за ревизия на конституцията от 1991 г. в консервативна посока”. Той разкритикува „самоназовалата се опозиция, в лицето на БСП, която вместо да подчертае опита за ограничаване на гражданските и социалните права, „мисли върху мястото, функциите и фигурата на главния прокурор”. „Това е най-тясно възможната интерпретация. Надявах се, че групата на социалистите ще разбере това и ще го подчертае от трибуната, за съжаление нещо не достигна”, заяви Жаблянов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.