Започнаха да унищожават 17 000 прасета край Русе

Започнаха да унищожават 17 000 прасета край Русе

В Николово се подготвят за загробването на животните

Над 17 000 прасета падат жертва на африканската чума по свинете. Според неофициална информация вече са умъртвени по хуманен начин известен брой животни, но масово се очаква това да стане, след като пристигне тежка техника и изкопае огромния трап за загробване на труповете.

В събота бе потвърден първият у нас случай на опасната болест в голяма индустриална ферма - свинекомплекса в русенското село Николово. Той е един от четирите големи в областта и е със затворен цикъл на производство, намиращ се само на 9 километра от румънската граница, където африканската чума е в стихията си от миналата година.

Всички животни в свинекомплекса подлежат на умъртвяване по хуманен начин. Ще бъдат унищожени и домашните прасета в стопанствата тип „заден двор“ в трикилометровата зона около огнището, информираха в съобщение от Българската агенция по безопасност на храните. Веднага е забранено движението на свине, фураж и транспортни средства от и към обекта, започнали са проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане, а месото и продуктите, добити от животни от тази ферма, се изземват и ще бъдат унищожени.

„Изключително сме притеснени. Изпълняваме стриктно всичко, което е в заповедта на БАБХ. Предстои да се предприеме хуманно умъртвяване на животните, дезинфекция и т.н.“, каза пред „Монитор“ малко след като стана ясно, че е засегната индустриалната ферма директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

И вчера официална информация за случващото се зад стените на свинекомплекса нямаше. Д-р Дяков само обясни, че е определено място, където ще се загробват умъртвените животни и то ще е в рамките на свинекомплекса, който е на голяма площ.

Управителят на обекта Мариана Киселова не отговаряше на мобилния си телефон.

В село Николово вече няма домашни прасета. Всички хора са ги заклали, преди властите да минат и да ги умъртвят, каза кметът Марийка Генова.

„Само шест-седем стопани в Николово гледаха прасета. Бяха повече, но хората просто се отказаха заради опасността от поява на африканска чума“, обясни кметицата.

В свинекомплекса работят към 70 души. Повечето са от Николово и от близкото село Просена. Най-вероятно тези хора ще останат без работа.

В 10-километровата зона около огнището попада и друг голям обект - свинекомплексът в Юделник, в който се отглеждат към 20 000 прасета. Големи обекти в Русенско има още в Бръшлен - с 40 000 прасета, и в Голямо Враново - с 30 000 животни.

До момента в Русенска област има доказани четири огнища - това в Николово, две в стопанства тип „заден двор“ и един случай при дива свиня.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.