Започнаха да отсрочват кредити на длъжници (ОБЗОР)

Започнаха да отсрочват кредити на длъжници (ОБЗОР)

Банковата ваканция пази и при изразходени овърдрафти

Търговски банки в страната още от средата на март са започнали да отлагат кредити заради кризата с коронавируса. Още първата вълна на безработни е получила отлагане в рамките на три месеца и с толкова им са им удължени сроковете да изплащане на кредитите, научи „Монитор“.

„Очакванията ми са БНБ да одобри отсрочката да бъде в диапазона от 3 до 6 месеца. Ако централната банка види големи разлики в програмите на различните трезори за подпомагане на затруднените им клиенти, може да поиска известно уеднаквяване“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

Българите ще може да отсрочват вноски по всички видове кредити като

потребителски, жилищен, кредитна карта, както и овърдрафт,

обясниха банкери пред „Монитор“. Единственото изключение е бързия кредит, който се предлага от някои нефинансови институции. Това ще стане след като националната банка одобри предложението на Асоциацията на банките (АББ) у нас за въвеждане на мораториум.

Отсрочката за вноските ще е за минимум 3 месеца. По-изрядните клиенти ще може да получат отсрочка от половин година, обаче трябва да се има предвид, че мярката единствено отлага плащанията, а не ги отменя напълно.

Длъжниците ще избират от 3 варианта за отлагане на плащанията по кредити. Те ще може да отсрочат само главница, само лихва или и двете. Докато действа Законът за извънредното положение обаче банките нямат право да искат предсрочно суми или да изискват наказателни лихви за отлагане. Платците, които имат забавени с повече от месец вноски, няма да може да получат отлагане.

В другите страни от ЕС мерките са подобни - гратисен период , удължаване на срока на изплащане,

без това да се отразява на кредитната история на заемополучателя.

С одобрението на клиента има възможност да не се удължава срокът на изплащане, а следващите вноски да бъдат малко по-високи“, поясни кредитният консултант. Според него и в България всеки кредитополучател, поискал отлагане на плащания ще може да договори конкретни условия.

Друга мярка, за която търговските банки са поискали одобрение от БНБ е мораториум върху производствата срещу длъжници и продажбата на имуществото им. Очаква се банките да не отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя 60/40. Според непотвърдена информация засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да е с допълнителни такси за отпускането му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.