Започна заседанието на НС, депутатите в дебат за мерките (НА ЖИВО)

Започна заседанието на НС, депутатите в дебат за мерките (НА ЖИВО)

Започна извънредното заседание на НС, на което депутатите трябва да обсъдят и гласуват на второ четене поправките в закона за здравето.

Предвижда се извънредната епидемична обстановка да се обявява с решение на правителството по 8 ясни критерии. Остават санкциите при неспазване на здравните заповеди за мерките - от 300 до 1000 лв. при първо, до 2000 лв. при второ нарушение, както и 5000 лв. глоба при нарушаване на карантината. Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни. След края й ще има възможност да се изплащат по 290 лв. на работници и самоосигуряващи се от най-пострадалите браншове от Агенцията по заетостта.

Няма да се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от 6 месеца след края на извънредното положение. Удължаване на срока на туроператорите да имат време до една година да върнат парите за неосъществени пътувания. През 2020 г. не 30, а 60 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов стаж, реши още правната комисия.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след 4 и 10 клас няма да се проведат.

Консеционните такси да бъдат намалени, както и да се отложи плащанията за договори за концесия или наем на плаж до края на годината. Плажните принадлежности ще може да се предоставят безвъзмездно или на по-ниски цени.

Нови правила за лицензиране на данъчните складове. Със закона част от мерките, които важат по време на извънредното положение ще останат в сила още 2 месеца – до 13 юли. Сред тях са възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, както и забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината. Остават възможностите за онлайн заседания на държавни и местни органи и за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост. Още 2 месеца ще е забранен износът на лекарства. Остава и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване. Няма да текат наказателни лихви още два месеца, но не за банковите кредити, а при забавени плащания към други институции.

Дариткова: Благодарение на навременните мерки
запазихме живота и здравето на българите

В началото на дебата председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова се обърна с поздрав с дневшния празник медицинксите сестри и им пожела здраве и успехи. По темата за Закона тя защити тезата COVID-19 да остане в списъка за особенно опасни заболявания, като подчерта, че във времето са се изменяли вирусите и са поставяли нови условия, с които трябвало да се справим. Нейният коментар идва след, като от БСП искаха коронаворуса да отпадне от списъка особенно опасни инфекции. "Не може да оспоравме съществуването му, а мерките във всички страните са аналогични. Направихме възможно процентите у нас по заболеваемост да са едни от най ниските в света", добави Дариткова. И добави: "Благодарение на навременното взимане на мерки и консенсуса за въвеждане на извънредно положение запазихме живота и здравето на българите".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.