Започна седмицата на православната книга във Варна
2

Започна седмицата на православната книга във Варна

Православното възпитание на младите хора е основната тема на 21-та Седмица на православната книга във Варна, която ще продължи до 25 септември. Събитието се организира от Варненската и Великопреславска митрополия със съдействието на Общината.

По време на Седмицата ще бъдат представяни нови заглавия и автори, публикувани от православните издателствата у нас пред годината, и ще се дискутира по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата. Специален гост на Седмицата е бъде Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий (Радович), ученик на св. Юстин Попович и св. Паисий Светогорец и един от най-известните православни духовници днес.

От миналата година неговият основен труд „Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, вече е достъпен и на български език. Митрополит Амфилохий имаше възможност да говори по темата „Православното възпитание на младите хора”, и представи своите събрани съчинения.

„Днес виждаме претенции от всички посоки за възпитанието на децата. Предлагат се всевъзможни решения, формират се сдружения и общности в защита на едни или други ценности. Виждаме ли обаче такова решение в християнското възпитание? Виждаме ли в него възможен път за израстването на нашите деца като достойни личности, носещи в себе си традиционният дух на християнските и семейни ценности?

Съдействаме ли на младите хора за формиране на младежка християнска общност, в която те да намират своето място? Даваме ли им възможност да черпят от многовековния опит на Църквата, когато правят своите избори, и показваме ли им нашия личен пример в това? Как без морализаторство и натрапване младите хора да опознаят православната вяра, църковния живот и българската християнска традиция, и да ги приемат в своя живот?“ са още от въпросите за разискване на форума.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.