Започна ремонтът на три  гимназии в Русе

Започна ремонтът на три гимназии в Русе

Със символична „първа копка“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ стартира обновяването и модернизацията на три държавни професионални гимназии в Русе. Освен нея, ще бъдат ремонтирани и Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ и Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“.

Изпълнението на дейностите е по договор на стойност 2 334 426,00 лв., сключен по проект „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“, по който МОН е бенефициент. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР)

Според проекта в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия се предвижда цялостно обновяване на корпуси А, Б и Д, включващо изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителната, електро и ВиК инсталации, основен ремонт на покривите, цялостен вътрешен ремонт на сградите – саниране на стаи и коридори, подмяна на врати и настилки, поставяне на нови осветителни тела, изграждане на пожароизвестителна инсталация. Ще се поднови изцяло физкултурният салон, ще бъдат създадени условия за хора с увреждания, на всеки етаж ще се обособят адаптирани санитарни възли. В ремонта се включва и преасфалтиране на спортната площадка, подмяна на оградата и оборудване и обзавеждане на модерна мултифункционална зала с капацитет от 400 души.

Строителните и ремонтни дейности в Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ предвиждат цялостно обновяване на учебния корпус и физкултурния салон, включващо фасадна реставрация, изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителната, електро и ВиК инсталации, основен ремонт на покрива, цялостен вътрешен ремонт на сградата – саниране на стаи и коридори, подмяна на врати и настилки.  Ще се  обнови и дворното място като се положи настилка за спортни площадки за 3 вида спорт, изгради се осветление и се поставят огради. По проекта се предвижда и доставка на модерно обзавеждане, което ще спомогне за повишаване на привлекателността на училищната среда сред учениците, както и на условията за провеждане на обучение.

В третото училище - Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ ще бъде обновен цялостно учебният корпус. Това включва фасадна реставрация и подмяна на дограма, подмяна на отоплителната инсталация, топлоизолация на тавани, частичен ремонт на електро и ВиК инсталации, нови осветителни тела, частичен ремонт на покрива, цялостен вътрешен ремонт на сградата, изграждане на мълниезащитна система и пожароизвестителна инсталаци, подобряване на прилежащото дворно пространство чрез изпълнение на ажурна ограда. Ще бъдат изградени места за достъп на хора с увреждания и две игрища - едно за мини футбол и едно комбинирано за баскетбол, волейбол и тенис на корт.

На тържеството присъстваха директорите на трите професионални гимназии, представители на строителната фирма-изпълнител, на строителния надзор и заместник-областният управител на Русе Валентин Колев, който подчерта, че реализирането на проекта е поредното доказателство за поставянето на образованието на подрастващото поколение като един от основните приоритети на държавната политика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.