Започна онлайн подаването на заявления за първи клас

Започна онлайн подаването на заявления за първи клас

Подаването на заявления за прием в първи клас в София започна днес и ще продължи до 21-ви май (четвъртък). Тази година кампанията ще бъде онлайн и справки за настоящ и постоянен адрес на кандидат-първолаците ще се извършват служебно от директорите на съответното училище, обясни шефката на столични образователен инспекторат Ваня Кастрева.

Резултатите от първото класиране трябва да станат ясни на Деня на детето. В 17:00 ч. на 1-ви юни родителите ще разберат от сайта на школото дали малчуганът е приет в избраното от тях школо. Там трябва да бъдат качени списъци с входящите номера на класираните хлапета. Родителите на приетите деца трябва да ги запишат от 2-ри юни до 17 ч. на 5-ти. На 8-ми в 18 ч. пък се обявяват и незаетите местата за второ класиране. Заявленията за участие в него се подават от 9-ти юни до 12.00 ч на 15-ти юни. В план-графика е отбелязано, че заради външното оценяване за седми клас, на 9-ти и 11-ти документи за второ класиране ще се приемат след приключването на изпитите. В 18. 00 ч. на 15-ти пък става ясно и кои са приетите ученици. Техните родители имат три да ги запишат - 16,ти, 17-и и 18-ти (до 17.00 ч.) На 18-ти в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране. За тях заявления се подават заявления до 12 ч. на 22-ри юни. Класираните се обявяват същия ден в 18. 00 ч. Записването на кандидат-първолаците, приетите на трето класиране, пък е на 23-ти и 24-ти юни до 17 00ч. В 18.00 ч. се обявяват свободните места след трето класиране. Те могат да се попълнят от 25-ти юни до 14-ти септември.

Водещ критерий продължава да бъде уседналостта (дали постоянният или настоящият адрес на хлапетата попада в прилежащия район на избраното училище.) С най-голям шанс да бъдат приети на първо класиране са децата, живели в района на посоченото от тях школото през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитананици на образователната институция. Те попадат в първа група. Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.