Започна обучението на пилотите ни за F-16
3

Започна обучението на пилотите ни за F-16

С тържествена церемония във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” бе дадено началото на курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16. 

От оръжейната компания Lockheed Martin, обявиха, че през декември е започнало производството на първите изтребители F-16 Block 70 за клиенти от чужбина. Първите шест изтребители се очаква да бъдат доставени у нас преди 2023г., а останалите два през 2024г.

В програмата са включени пилоти от състава на ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, 3-та авиобаза - Граф Игнатиево и База за предно разполагане - Безмер. Тяхното теоретично и практическо обучение ще се проведе изцяло във Военновъздушната учебна база, с използване на натрупания опит от проведените през 2014 и 2016 год. курсове за интензивна летателна подготовка.

В рамките на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.
Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев – заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Под негово ръководство инструкторите майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов ще проведат летателното обучение на самолет L-39 ZA. След успешно завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия многоцелеви изтребител F-16.

Генерал-майор Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори. В обръщението си той подчерта, че предстои да преминат през сложни подготовки, като заръча им да научат още много от инструкторите им. “Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение”, заяви генерал-майор Стойков и доабви, че трябва да бъдат горди и достойни за предоставената възможност. “Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност”, завърши той.

В събитието участваха още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” – полковник Петър Банков, командно-инструкторския, авиационния инженерно-технически и осигуряващ състав на авиобазата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.