Започна общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС
2

Започна общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС

Започна Общото събрание на съдиите в България за избор на двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС.

По решение на Пленума на ВСС събранието се провежда онлайн заради противоепидемичните мерки.

Председателят на ВКС Лозан Панов не участва, тъй като е кандидат за президент и е в отпуск. Единодушно с 406 гласа "за" съдиите в страната гласуваха председателя на ВАС Георги Чолаков да води Общото събрание.

В обявения за начало на Общото събрание на съдиите час – 10.00 ч., Чолаков, в присъствието на двамата кандидати за членове на ВСС, обяви проверка на кворума чрез преброяване на съдиите, присъстващи в залите за видеоконферентна връзка.

Общото събрание се провежда чрез видеоконференция със 180 точки за достъп в съдилищата, от които 165 подадоха информация за присъстващите съдии. Предварително определени квестори отчетоха в реално време в уеб базирана платформа участието на 346 магистрати от общо 2202 имащи право на глас.

В 10.05 ч. поради липса на кворум и на основание чл. 29 ж, ал. 2 от Закона за съдебната власт, председателят на ВАС обяви, че събранието се отлага с 1 час и ще започне в 11.00 часа, независимо от броя на присъстващите. В 11 ч. участващите съдии бяха вече 406.

Информацията за двамата кандидати - Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, и Марина Михайлова – съдия във Върховен административен съд е достъпна на интернет сайта на ВСС в раздел „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС“, както и в Единния портал за електронно правосъдие, раздел „Избори за членове на ВСС“.

Съгласно изискванията на Закона за съдебната власт са публикувани: предложенията за номиниране на кандидатите, автобиографията им, мотивите и концепциите им за дейността на ВСС, документите за съответствие с изискванията на закона, както и декларация за несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното състояние и произхода на средствата за придобиването на имущество по чл. 19а, ал. 1 от ЗСВ, документите от кадровото дело по чл. 30а, ал. 2 от ЗСВ, както и предоставената от ИВСС информация по чл. 13, ал. 1 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите.

Общото събрание на съдиите може да се проследи в реално време чрез интернет сайта на ВСС в раздел „Онлайн“.

Изборът на двама нови членове се налага, след като изборните членове на Съдийската колегия на ВСС Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова си подадоха оставките заради отхвърляне на проекта им за промяна на Съдебната карта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.