Започна изплащането на помощите за пандемията по ОПИК към средните фирми

Започна изплащането на помощите за пандемията по ОПИК към средните фирми

Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. /УО на ОПИК/ започна плащанията по процедурата "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", съобщиха от министерството на икономиката.

"Продължаваме с подкрепата за бизнеса, разбирайки напълно, че бързото финансиране е важно за българските компании, като подпомагането се извършва при спазване на регламентите", е коментирал министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран в прессъобщението.

От постъпилите по процедурата 1 932 проектни предложения успешно са преминали оценката 1 703 броя. След като УО на ОПИК е осигурил увеличаване на бюджета, е станало възможно финансирането на всички одобрени и предложени за финансиране проектни предложения (вкл. 418 броя резервни кандидати), с общ бюджет на заявената безвъзмездна финансова помощ в размер на над 233,6 млн. лв.

За по-бързото осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства за справяне с последиците от пандемията COVID-19 УО на ОПИК е направил всичко възможно одобрените бенефициенти по процедурата да могат незабавно след сключване на административния договор да пристъпят към неговото отчитане, подавайки финален отчет, придружен с искане за окончателно плащане за целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта, посочват от министерството.

Лъчезар Борисов е посочил, че в съответствие с изискванията на процедурата всеки бенефициент може да предяви пред УО на ОПИК и искане за авансово плащане в размер до 40 на сто от общата сума по договора. "Към момента са сключени вече 1 507 броя административни договора на стойност 207 267 302 лева. Останалите договори ще бъдат факт до средата на март. Приоритетно се гледат всички 229 постъпили до момента в ИСУН отчета", е казал икономическият министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.