Започна избиването на домашните прасета в 3-километрова зона около Мизия (ОБНОВЕНА)

Започна избиването на домашните прасета в 3-километрова зона около Мизия (ОБНОВЕНА)

Животновъдни организации искат укрепване на оградата по границата с Румъния

Започва избиването по хуманен начин на всички домашни прасета, отглеждани в трикилометровата зона около Мизия, където в понеделник бе потвърдено наличието на огнище на заболяването африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от областната администрация във Враца след извънредно заседание на Областната епизиотична комисия.

Трикилометровата зона обхваща територията на града, съседното село Сарафово, както и близките села Гложене и Хърлец, които са в община Козлодуй. Създава се 10-километрова зона за контрол, която обхваща селата Войводово, Софрониево и Крушовица от община Мизия, оряховското село Селановци и град Оряхово, както и село Бутан от община Козлодуй. В тази зона ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

На всички пътища за влизане и излизане от Мизия вече са създадени контролно-пропускателни пунктове, на които влизащите и излизащите автомобили ще бъдат обработвани срещу пренасяне на заразата, е съобщил кметът на общината Виолин Крушовенски. Заразените 4 животни от откритото огнище на заболяването в лично стопанство са евтанизирани още вчера, а труповете им са загробени според изискванията, е допълнил той. Предприети са действия за обеззаразяване и дезинфекция на дворове и помещения за отглеждане на животни.

Областната епизоотична комисия се обръща и към ловците и ловните дружинки за повече внимание при отстрела на диви прасета или ако се натъкнат на умрели или части от трупове на убити глигани. Дивите прасета са основни преносители на силно заразната болест. Болестта не е опасна за хората, но те също могат да пренасят заразата.

На пресконференция днес от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България и Асоциацията на свиневъдите в България, припомниха, че у нас се консумират 250 000 т свинско месо от около 3 млн. прасета, от които 1,5 млн. се отглеждат в България. Д-р Караманов разказа за случай от страната при който свиня с малки прасета се разхожда свободно, като изтъкна бездействието на институциите. Мерките на експертите са свързани дори с военни мерки, според тях трябва да се намеси държавата с всички сили. Фактът, че болестта се разпространи за 10 дни, говори, че човешкият фактор е много голям.

От бранша нямат против отглеждането на прасета в „задния двор", но настояват стопаните да прилагат мерките за биосигурност. Трябва да се направи паралел между регистрацията на животновъдните обекти и наличните животни вътре в тях, т.е. те трябва да са маркирани. По-големият процент от тези животни са с неизяснен произход. В същото време Наредба 44 забранява отглеждането на животни за разплод. От бранша искат задължително изясняване на произхода на прасетата. Караманов напомни, че ако заразата засегне голям свиневъден комплекс, собствениците ще бъдат ограничени в движението на животните, което ще обърка технологичния ритъм на предприятията и ще ги изправи в кредитна невъзможност.

По думите му най-големият проблем е комуникацията между дивата популация свине и домашното прасе. Дивата популация свине няма как да влезе в промишлените сектори. Проблемът е в тези прасета, където е най-опасен контактът - диво прасе и заден двор. Тук трябва вече да се намеси полиция, тук трябва да се намеси армия и да се спре безконтролното движение на животни, защото това разнесе вируса в цялата страна, каза д-р Караманов. От бранша искат още да се укрепи оградата по границата ни с Румъния, да се въведе контрол по вноса на храни, да се забрани такъв за продукти със свинско месо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.