Започна евтаназията на близо 4 000 прасета край Видин. Причина е регистрираната африканска чума по свинете (АЧС) в с. Новоселци, предават от БНТ. Заразеният обект е на по-малко от 3 км от Видин.

Преди 2 дни собственикът на въпросното стопанство подава сигнал за повишена смъртност сред животните. От Областната дирекция по безопасност на храните коментираха, че са взети проби и е била изпратена кола, за да се установи наличието на вирус.

За да се спре разпространението на болестта, в края на юли беше определена и 20-километрова санитарна зона от промишлените свинекомплекси. Още тогава са умъртвени домашните свине, отглеждани в стопанства тип „заден двор". Мерките за контрол пък са засилени в друг промишлен обект в гр. Дунавци.

"В 10-километровата зона попада другата свинеферма, в която има 500 свине. Там се засилват мерките за биосигурност", коментира директорът на областната дирекция д-р Адриян Данков. Той сподели, че още вчера са били взети проби от свинефермата, за да може все пак да се провери.
Продуктите от търговски обект, зареждан от свинефермата в Новоселци, ще бъдат унищожени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дребните земеделци ще кандидатстват за преработка на собствена продукция

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съобщиха от МЗХГ. Ще се подпомагат изцяло стопанства с икономически размер между 6000 и 7999 евро.

Шефът на БАБХ подозира укриване на умрели глигани

„Положителните случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) са много малко - около 10-15 случая от началото на сезона. Малко повече са случаите на трихинела”, коментира проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той подозира, че информацията за намерени умрели диви прасета се укрива.

Регистрират Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание. Това стана ясно по време на среща между заместник- министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов и саудитския му колега му инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд.