Заплата в плик или колко губим от липсата на пълни осигуровки
2

Заплата в плик или колко губим от липсата на пълни осигуровки

Интересувате се колко пари ще получавате при пенсиониране, планирате с половинката си дете или просто се дразните на работодателя си, че спестява пари от осигуровки като ви плаща в парите от касата, за която само той знае, но не и държавата. Ето колко губите, ако не се осигурявате на реалния си доход.

Отговор на въпросите по-горе дава Националната агенция за приходите (НАП), която не ви върши просто услуга като ви предоставя калкулатор, но и иска да ви стимулира да сте „на светло“. Според авторите на софтуера, размерът на пенсията, посочен от калкулатора е илюстративен и се изчислява на база коефициент на заместване на дохода в размер 44 на сто, но се доближава максимално до начина на изчисляване на пенсията от НОИ, което означава, че сумите са приблизителни, с малки отклонения в двете посоки.

Осигурителният институт изчислява пенсиите за осигурителен стаж и възраст по пенсионна формула, която отчита продължителността на осигурителния стаж, размера на осигурителния доход на лицето и средномесечния осигурителен доход за страната за същия период (индивидуален коефициент), средномесечния осигурителен доход за страната от последните 12 месеца преди месеца на пенсионирането и други конкретни данни за лицето.

Ето и конкретен пример: От началото на 2019 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се променя на 560 лв. Ако приемем, че работодателят и служителят се договорят да внасят съответния процент за пенсионно осигуряване върху минималния размер за осигуряване (560 лв.), а реалната заплата е средната за цялата страна (по последни данни на НСИ за август) - 1253 лв., загубата за следващия период от 30 години възлиза на 95566.63 лв., като в сумата влизат 80498.88 лв. под формата на пенсия.

При това положение не може да се разчита на сума по-голяма от минималната пенсия за осигурителен стаж, която в момента е 219 лева. С годините тя ще се увеличава с темпа на нарастване на пенсиите, но не повече от 3 до 5 процента годишно. Но има и вероятност да намалява, ако държавата няма финансов ресурс да подпомага пенсионната система, която би трябвало да се самофинансира.

Още по-голяма ще е загубата за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, за които минималният месечен размер на осигурителния доход е 400 за настоящата година. Те ще загубят повече, за 30 години - 109356.83 лв. И при пенсиониране фермерите на може да разчитат на пенсия, по-голяма от минималната за осигурителен стаж и възраст.

Границата между загубата и липсата на такава за осигуряване е сумата на Средния осигурителен доход (СОД), който се определя всеки месец от НОИ. За юни 2019 г. СОД е 968.71 лв.

Най-добрият вариант е да се внасят осигуровки върху пълния размер на заплатата. Например при средна работна заплата от 1253 лева няма да има никаква загуба и може да се очаква пенсията да бъда на нивото на средната за страната за съответния период, когато ще настъпи пенсионирането.

Най-печелившият вариант е да се осигуряваме върху максималния месечен размер на осигурителния доход, който в момента е 2600 лв. Така няма да генерираме никаква загуба и може да се разчита на максималния размер на пенсията, който ще се повишава през годините.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.