Заплата и четвърт за квадрат в столицата

Заплата и четвърт за квадрат в столицата

Теглим ипотечни кредити за ново строителство

Една средна заплата и четвърт за столицата стигат за покупката на квадратен метър от жилище в столицата според показателя за достъпност на имотите. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите.

Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите, което за София е около 13% на годишна база, показва проучване на агенция за недвижими имоти.

Показателят измерва колко месечни заплати са нужни за покупката на 1 квадратен метър жилище в София. За основа се взима съотношението на цената на жилищата за квадрат към средната месечна заплата в столицата.

За третото тримесечие на 2019 г. стойността му е 1.25 или 2138 лева, което означава, че са нужни 1.25 средни софийски заплати за покупката на 1 кв.м, показват сметките на "Бългериан Пропъртис". По предварителни данни на НСИ средната заплата в София за септември е 1711 лева.

Коефициентът за достъпност е

далеч под пиковата си стойност от 2008 г.

когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София.
Ипотечните кредити представят друг аспект от достъпността на имотите чрез достъпността до банково финансиране за тяхната покупка. И по този показател имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като в момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. и се очаква тези нива да се запазят и през следващата година.

Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г.

Но в сравнение с преди 10 г. икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП.

За 9-те месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4.2% на годишна база, което е под нивата на растеж от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж.

Издадените нови разрешителни за строеж

на жилищни сгради в София през 2019 г. за първите 9 месеца остават на същите нива като 2018 г., като разликата е в това, че през 2019 г. сградите са с около 10% повече жилища в тях и с по-голяма застроена площ с около 8.5%.Това е значително успокоение на темпа на нарастване на фона на ръст на новоиздадените разрешителни от 26% през 2018 г., така че и от страна на предлагането има стабилизация на постигнатите нива и много по-плавно нарастване.
През цялата 2019 г. сградите ново строителство в София се радваха на много силен интерес, като той дори надвиши този от предходните години. Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2019 г.

в София са вписани 6874 имотни продажби

при 6376 за същия период на 2018 г., което е ръст с около 8% на годишна база. Въпреки колебанията в статистиката поради липсата на вписване на предварителни договори за имоти ново строителство през предходни периоди, когато дори се отчиташе спад в продажбите, се вижда, че тези продажби вече започват да се отразяват и да добавят към стойностите на обемите продажби.

През 3-тото тримесечие на 2019 г. закупените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от закупените жилища, а 30% са тристайни.
Средната площ на закупените жилища е 81 кв.м – спад от 89 кв.м в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти.
Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към високите етажи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.