ЗАПЛАХА: Защо изчезнаха милиони врабчета?

ЗАПЛАХА: Защо изчезнаха милиони врабчета?

Според ново проучване, домашните врабчета в Европа са с 247 млн. по-малко, отколкото през 1980 г., а други някога повсеместно разпространени видове птици са претърпели огромни спадове, съобщава „Гардиън“.

За по-малко от четири десетилетия е изчезнала всяка шеста птица - общо 600 милиона гнездящи птици. Сред често срещаните видове, които са изчезнали от небето, са жълтата овесарка (97 млн. по-малко), скорците (75 млн. по-малко) и чучулигата (68 млн. по-малко).

Проучването на учени от RSPB, BirdLife International и Чешкото дружество по орнитология анализира данни за 378 от 445 вида птици, обитаващи страните от ЕС и Великобритания, като установява, че общото количество на гнездящите птици е намаляло с между 17% и 19% между 1980 и 2017 г.

Общото и пропорционалното намаляване на числеността на птиците е особено голямо сред видовете, свързани със земеделските земи.

Домашното врабче е най-силно засегнато, като е загубило половината от популацията си, докато при близкия му роднина, дървесното врабче, се наблюдава спад от 30 милиона птици. И двата вида са

намалели поради променящите се земеделски практики

но домашните врабчета са изчезнали и от много градове по причини, които все още не са установени, но вероятно включват недостиг на храна, болести като птича малария и замърсяване на въздуха.

На територията на България се срещат 4 вида - най-широко разпространено е домашното врабче, а по селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче и сравнително новорегистрираният вид с ниска численост — испанското врабче, пояснява БГНЕС.

Въпреки че интензификацията на селското стопанство, която води до загуба на местообитания, и химическото земеделие, предизвикващо голям спад на насекомите, с които се хранят много птици, са причина за намаляване на популациите на много от тях, мигриращите на дълги разстояния, като брезовия певец и жълтата стърчиопашка, са намалели пропорционално повече от другите групи. Бреговите птици като обикновената калугерица и планинския дъждосвирец също са намалели.

"Нашето изследване е сигнал за

реална заплаха от изчезване и за "тиха пролет"

казва Фиона Бърнс, водещ автор на изследването и старши учен по опазване на околната среда в RSPB.

Бърнс заяви, че срещата на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие през следващата година е от решаващо значение за създаването на стабилна рамка за предотвратяване на изчезването и възстановяване на изгубеното изобилие на много видове.

Тя добави: "Нуждаем се от трансформиращи действия в цялото общество, за да се справим заедно с кризите, свързани с природата и климата. Това означава да се увеличат мащабите и амбициите на природосъобразното земеделие, опазването на видовете, устойчивото горско стопанство и рибарство и бързото разширяване на мрежата от защитени територии."

Въпреки че общо 900 милиона птици са изчезнали, броят на 203 от 378-те изследвани вида се е увеличил. 66% от допълнителните 340 милиона птици са само от осем вида, които преживяват бум: голямото черноглаво коприварче, еловия певец, косът, орехчето, щиглецът, червеношийката, дивият гълъб и синият синигер.

Броят на 11 вида хищни птици се е увеличил повече от два пъти

от 1980 г. насам, като соколът скитник, блатен хариер, мишелов, орел змияр и скален орел, въпреки че тези видове са сравнително редки и затова популациите им все още са предимно малки. Учените твърдят, че тези грабливи птици са се възползвали от засилената защита и намаляването на вредните пестициди и преследването, както и от конкретни проекти за възстановяване на видовете. Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на ЕС също са осигурили правна защита на приоритетни видове и местообитания, за които е установено, че са от полза за видовете птици.

Въпреки че темповете на намаляване на много видове са се забавили през последното десетилетие, намаляването не е само последица от вредните практики от предишните десетилетия, а проучването подкрепя предишни изследвания, които разкриват значителни загуби на биоразнообразие в последно време.

Мащабът на загубите и видовете изчезващи птици са сравними с намаляването на популациите в Северна Америка, където от 1970 г. насам са изчезнали 3 млрд. птици.

Анна Станева, временно изпълняваща длъжността ръководител на отдела за опазване на околната среда в БърдЛайф Европа, заяви: "Този доклад ясно и силно показва, че

природата бие тревога

Макар че защитата на птици, които вече са редки или застрашени, е довела до някои успешни възстановявания, изглежда, че това не е достатъчно, за да се поддържат популациите на многобройните видове. Обикновените птици стават все по-рядко срещани, главно защото пространствата, от които зависят, са унищожени от хората. Природата е изкоренена от нашите земеделски земи, морета и градове. Правителствата в цяла Европа трябва да определят правно обвързващи цели за възстановяване на природата. В противен случай последствията ще бъдат тежки, включително за нашите собствени видове." 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.