Текат записванията по 10 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Те се финансират от Община Варна и са напълно безплатни за жителите на града, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“.

Програмата „Аз успявам“ е за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания. Тя акцентира върху здравословния начин на живот от ранна детска възраст, промяна на хранителните и двигателни навици.

Друга програма, предназначена за деца, е „Добър естетичен вид и комфорт, чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания”. Изпълнението и на двете програми се осъществява от „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1” - Варна.

В ход е и общинската програма „Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието” - ефективна лечебна физкултура, при която основното средство е общуването с коне и езда. Заниманията се провеждат под наблюдение на невролог и психолог и се адаптират спрямо индивидуалните потребности на детето. Часовете  по конна езда ще се провеждат в база „Виница“, а изпълнението на програмата ще се осъществява от „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1“.

Изпълнява се и общинската програма „Зеленият двор на Варна“ – по проект на Катедрата  по хигиена и епидемиология при Факултета по обществено здравеопазване на ВМУ „Проф.д-р Параскев Стоянов”. Целта е ранно разпознаване на симптомите на отклонения във физическото, емоционалното и психомоторното развитие на деца до 3 години, чрез модела на общуване „родители-деца-специалисти“. Изпълнението на програмата ще се осъществява от Факултета по обществено здравеопазване към Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

Програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания”  е насочена към медицинските специалисти и педагози и има за цел тяхното обучение и подпомагане при ежедневната им грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания в детски ясли, градини, училища и социални заведения. Изпълнението на програмата ще се осъществява от Варненско дружество по детска ендокринология.

За поредна година стартира и програмата „Превенция на заболяванията  на слуха сред деца“, насочена към най-малките в детските ясли и яслените групи. Целта е извършване на скринингови изследвания, включващи отоскопия, предна риноскопия и фарингоскопия на деца под 3 години за откриване на отслабване или липса на слух. При регистриране на отклонения, децата ще бъдат допълнително изследвани с аудиограма  и тимпанограма. Изпълнението се осъществява от  ДКЦ І „Св. Клементина” в детските заведения.

Друга общинска програма е “Детско дентално здраве” –  за профилактика на оралните заболявания при децата. Ранното откриване на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбно-челюстните деформации, спестяват болката на детето и стоматологично лечение при усложненията на зъбния кариес. Изпълнението на програмата ще се осъществява от „Дентален  Център 1 - Варна”.

Програмата “Скрининг на очните заболявания” е насочена към деца до 18-годишна възраст и граждани над 40 години, които все още не са диагностицирани. Тя включва безплатни профилактични прегледи на деца от началните класове, които ще се провеждат в училищата.

Включени са и безплатни контролни прегледи на деца с открити зрителни нарушения, за които е осигурен детски кабинет в Очна болница – Варна. За лицата над 40 години, прегледите са на същото място всеки работен ден.

Реализира се и програмата „Профилактика на сънната апнея“ за нарушения, свързани с хъркане и неправилно дишане през цялата нощ. Изпълнението на програмата ще се осъществява от МБАЛ „Света Анна”.  В ход е и общинската програма „Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества“ - 2019 г.

Целта й е представяне на индивидуални консултации от психиатър и психолог на лицата, зависими от психоактивни вещества и техните близки, индивидуални консултации на родители и роднини, които имат притеснения, че близките им злоупотребяват с психоактивни вещества, индивидуални сеанси с бременни жени зависими към хероин, индивидуална психотерапия, групова психотерапия, семейна терапия за пациенти.

Изпълнението на програмата ще се осъществява от УМБАЛ „Света Марина”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ВАП разпореди проверки в болници за плащания под масата

Болници, медицински центрове, лекари-специалисти и джипита, както и зъболекари, които работят по договори с Националната здравноосигурителна каса ще бъдат проверявани за нерегламентирани плащания „под масата“ от пациента, издаване на касови бонове, когато става въпрос за заплащане на избор на лекар и екип и доплащане на медицинско изделие, което не се поема на 100% от касата. Това е разпоредила Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от там и уточниха, че ще се проверяват и всички видове плащания, направени в националните центрове по проблемите на общественото здраве.

Симеон Узунов завършил с пълно 6 висшето си образование

Минералната вода в Кюстендил изправя на крака млад поет с ДЦП

Симеон Узунов завършил с пълно 6 висшето си образование

Младият поет с ДЦП, Симеон Узунов разчита на волята си и на минералната вода в Кюстендил да го изправят на крака. Момчето е от Смолян и е на 28 години. До този момент е претърпял 12 операции и с огромни усилия на волята си, както и с безпределната подкрепа на своето семейство е успял да стане от инвалидната количка, към която дълго време е бил прикован.