Записки по градския транспорт (за свинските крачета, „Под игото“ и Ариана Гранде)

Записки по градския транспорт (за свинските крачета, „Под игото“ и Ариана Гранде)

Здравейте братя и сестри от градския транспорт! Здравейте състезатели в „игри на волята“ по спирки на рейсове, трамваи и тролеи (за метрото няма да говорим, защото там се чака на сухо и топло). Като казах спирка, та се сетих, че спирките на градския транспорт всъщност се казват спирконавес – хем спирка, хем навес. Две в едно, сещате ли се? Като завали и хората се мъчат да откраднат един квадратен сантиметър навес, тези отпред бавно пресоват задната редица, онези отзад отбиват атаката готови на всичко, за да не отстъпят завладяната територия. Това е спирконавес. А след като си преживял водния катарзис, влизаш в автобуса и там мирише на мокро есенно куче (знам, защото Tara the bitch of Vladaya  мирише точно по този начин като се върнем от мокра разходка).

Погледнато интериорно, ошмулили сме се с капещи чадъри и сълзливи дъждобани, а в атмосферата се носи аромат на кал, пот и дъждовна носталгия примесена с очакването на Коледа (гигантско ядене, пиене и гледане на „Сам вкъщи“ - 1,2,3)

Като заговорихме за идващите празници веднага в съзнанието ми се появява една сърцераздирателна картинка – варени свински крачета. Може и ушета, за да е пълен разкошът. Категорично, ние българите сме открили пачата (в смисъл, след като сме открили топлата вода и колелото, съвсем естествено е, да сме изобретили и това кулинарно творение). Лично аз много обичам пача, обаче един път като сложих свинските копитца в тенджерата ми стана леко гадничко. Като завряха тези ми ти краченца, че като се надуха, направо ще изскочат от съда и ще хукнат из апартамента. И си представих как краченцата са били „закачени“ на едно розово тяло, а ушичките на една розова зурличка. Направо ми се отяде. Обаче веднага се сетих за стария златен виц, в който съсед пита комшията си: Абе, Гошо защо прасето ви е с дървен крак? Е па, защо да го колим за две пържоли?, е отговорът на Гошо (между другота, така се казва и трикракото му прасе). Фолклор!

Сега, „Под игото“ не е фолклор, а темелно произведение в родната литература и целият дебат, който се разгоря за адаптираното му издание, възбуди и спецовете от мобилния социологически институт в обществения транспорт. Знаят ли децата, какво значи думата хаймана, или мислят, че това е бабата на хамстер, питат се социолозите. И тогава попаднах на думата нехранимайко. Колко хубава чисто българска дума – някой, който не храни майка си. Замислете се, цял един живот вкаран в една дума. Е, Захари Стоянов (любимият ни Джендьо) не е Вазов, но ето какво казва той (по друг повод разбира се, но се отнася към всеки един смисъл). „Не се опитах ни най-малко да облагородявам и претънчавам тия събития, защото в такъв случай, ако на мястото на Ворча войвода и на Иван Арабаджията турех влюбени скелети, глупави любовници и педанти-учени, които да охкат, ахкат и да цитират в разговорите си Гетя и Хайне — то книгата ми не щеше да има български отпечатък при всичко, че е написана на нашенски язик. Зная средствата за това облагородяване, но не исках да се възползувам“. Разбрахте ли, хайде сега да оставим „Под игото“ така, както си е написано и да обясним архаичните думи на децата, защото романът не е само сюжет и майсторско подреждане на думи, той е самите думи.

Какво общо има с всичко това Ариана Гранде? Нищо. Но пък доскоро нямах идея коя е тази мома, идол на тийнейджърите (свързвах я с трагичен инцидент на концерт). Обаче преди дни ми попадна клип (да живей Фейсбука, че без него ще си останем тотално неинформирани), в който тя изпълнява една изключителна песен, изпята в много различни варианти от световни звезди. В него лолитката пее ритмично (извън поетичния текст на оригинала) – искам го и вземам го. Толкоз, хайде със здраве! Забравих, да ви кажа, че в градския транспорт парното вече работи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.