0

З дравейте братя и сестри от градския транспорт! Здравейте състезатели в „игри на волята“ по спирки на рейсове, трамваи и тролеи (за метрото няма да говорим, защото там се чака на сухо и топло). Като казах спирка, та се сетих, че спирките на градския транспорт всъщност се казват спирконавес – хем спирка, хем навес. Две в едно, сещате ли се? Като завали и хората се мъчат да откраднат един квадратен сантиметър навес, тези отпред бавно пресоват задната редица, онези отзад отбиват атаката готови на всичко, за да не отстъпят завладяната територия. Това е спирконавес. А след като си преживял водния катарзис, влизаш в автобуса и там мирише на мокро есенно куче (знам, защото Tara the bitch of Vladaya  мирише точно по този начин като се върнем от мокра разходка).

Здравейте братя и сестри от градския транспорт! Здравейте състезатели в „игри на волята“ по спирки на рейсове, трамваи и тролеи (за метрото няма да говорим, защото там се чака на сухо и топло). Като казах спирка, та се сетих, че спирките на градския транспорт всъщност се казват спирконавес – хем спирка, хем навес. Две в едно, сещате ли се? Като завали и хората се мъчат да откраднат един квадратен сантиметър навес, тези отпред бавно пресоват задната редица, онези отзад отбиват атаката готови на всичко, за да не отстъпят завладяната територия. Това е спирконавес. А след като си преживял водния катарзис, влизаш в автобуса и там мирише на мокро есенно куче (знам, защото Tara the bitch of Vladaya  мирише точно по този начин като се върнем от мокра разходка).

Погледнато интериорно, ошмулили сме се с капещи чадъри и сълзливи дъждобани, а в атмосферата се носи аромат на кал, пот и дъждовна носталгия примесена с очакването на Коледа (гигантско ядене, пиене и гледане на „Сам вкъщи“ - 1,2,3)

Като заговорихме за идващите празници веднага в съзнанието ми се появява една сърцераздирателна картинка – варени свински крачета. Може и ушета, за да е пълен разкошът. Категорично, ние българите сме открили пачата (в смисъл, след като сме открили топлата вода и колелото, съвсем естествено е, да сме изобретили и това кулинарно творение). Лично аз много обичам пача, обаче един път като сложих свинските копитца в тенджерата ми стана леко гадничко. Като завряха тези ми ти краченца, че като се надуха, направо ще изскочат от съда и ще хукнат из апартамента. И си представих как краченцата са били „закачени“ на едно розово тяло, а ушичките на една розова зурличка. Направо ми се отяде. Обаче веднага се сетих за стария златен виц, в който съсед пита комшията си: Абе, Гошо защо прасето ви е с дървен крак? Е па, защо да го колим за две пържоли?, е отговорът на Гошо (между другота, така се казва и трикракото му прасе). Фолклор!

Сега, „Под игото“ не е фолклор, а темелно произведение в родната литература и целият дебат, който се разгоря за адаптираното му издание, възбуди и спецовете от мобилния социологически институт в обществения транспорт. Знаят ли децата, какво значи думата хаймана, или мислят, че това е бабата на хамстер, питат се социолозите. И тогава попаднах на думата нехранимайко. Колко хубава чисто българска дума – някой, който не храни майка си. Замислете се, цял един живот вкаран в една дума. Е, Захари Стоянов (любимият ни Джендьо) не е Вазов, но ето какво казва той (по друг повод разбира се, но се отнася към всеки един смисъл). „Не се опитах ни най-малко да облагородявам и претънчавам тия събития, защото в такъв случай, ако на мястото на Ворча войвода и на Иван Арабаджията турех влюбени скелети, глупави любовници и педанти-учени, които да охкат, ахкат и да цитират в разговорите си Гетя и Хайне — то книгата ми не щеше да има български отпечатък при всичко, че е написана на нашенски язик. Зная средствата за това облагородяване, но не исках да се възползувам“. Разбрахте ли, хайде сега да оставим „Под игото“ така, както си е написано и да обясним архаичните думи на децата, защото романът не е само сюжет и майсторско подреждане на думи, той е самите думи.

Какво общо има с всичко това Ариана Гранде? Нищо. Но пък доскоро нямах идея коя е тази мома, идол на тийнейджърите (свързвах я с трагичен инцидент на концерт). Обаче преди дни ми попадна клип (да живей Фейсбука, че без него ще си останем тотално неинформирани), в който тя изпълнява една изключителна песен, изпята в много различни варианти от световни звезди. В него лолитката пее ритмично (извън поетичния текст на оригинала) – искам го и вземам го. Толкоз, хайде със здраве! Забравих, да ви кажа, че в градския транспорт парното вече работи.