Записки по градския транспорт: Малка кучешка история

Записки по градския транспорт: Малка кучешка история

Как сте мили братя и сестри от градския транспорт? Всички знаете поговорка „По-добре беден, но здрав, отколкото богат и болен“. Свежият морски хумор (за Пантелей пътник магистрала „Хемус“ е като Цариградското шосе) обаче направил малка „поправка“ и така става „По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен“. Помислете само колко мъдрост има в това малко разместване на думите. Трябва да уточним обаче, че преправянето на поговорката е от хора, които са здрави и ако не са хипер имотни, то поне му държат края. Просто си се шегуваме.

Аз, Пантелей пътник, като си пътувам в рейса (по Цариградското шосе) се сетих за поговорка №2, докато оглеждах спътниците си. Повечето сме с маски. Тези, които са без, са два типа. Изражението на едните казва: „аре да видим кой ще ме накара да сложа тоя парцал“. Другите пък гледат през прозореца и на челото им е изписано: „първо вируса, после ваксината, накрая 5G-то, не на мен тия“.

Но и ние дисциплинираните сме различни. По маските ще ни познаете. Еднократните са с различен срок на годност. На някои им личи, че са изкарали цялото извънредно положение и са преминали в ситуацията, с тенденция да избутат до есента (дано не се налага). Други пък видимо са по-нови, но са ползвани като заместител на нещо, което вадиш от джоба, за да се позабършеш. Нормално, лято е, потим се. Има такива, които носят черни фешън маски в стил „гъзар и по време на коронавирус“. Намират се и пътници с бели памучни маски с етикет „скромен“. Тия последните са обаче скрита лимонка. Готови са на всякакви словесни изстъпления с възпитателен характер.

Обаче, както си пътувам, ще ви разкажа една история, която извади Панто от дълбокия творчески запек (щото, аман от коронавирус). Та, като много други хора и Панто си има куче. Не просто домашен любимец, а люта кучка от Владая. Осиновихме я срещу два лева. Кучката е половин бигъл, половин някой дворен пес (както вече споменахме от Владая). Тая нашта проклетия е като камикадзе, налита на всичко, което се движи. Затова разходките (да уточним, че са в горичка, а не в парка) се превръщат в нещо като учение на спецчастите – залягане, спринт, разузнаване в храстите, ръкопашен бой, само траншеи не сме копали. Понякога се разминаваме с млада дама, която води куче с вид на питбул (горките, само как са нарочени). Нашата пък преди време я нападна питбулка (намери си майстора и тя, ама в случая беше невинна). Късмет, че е височка, та нападателката я беше захапала за врата, но краченцата й се мяткаха във въздуха и нямаше достатъчно опора, за да изпълни докрай пъкленото си дело. Както и да е. Срещаме дамата с питбулката, хващам си аз кучката, другото се затичва весело с идея за игра, ама на владайката и се привижда бой. Ще спестя следващите подробности. Че, Пантелей няма филтър на устата е факт. Че, всичко можеше да се размине с няколко реплики, също. Че, другото куче се оказа старфорширдски териер (ужас, обидихме го на питбул) също е вярно. Уж кротко си говорим и се разминаваме, докато дамата с вид на млада интелигентна природозащитничка, се обърна и рече: „А искаш ли да дойда и да ти разбия зъбите“. Леле! Направо си представих, как застаряващият Панто се вкопчва в младата очевидно тренирана персона и тя му избива предните корони (струваха цели 2300 лева). Вероятно в схватката щяха да се включат и родната ни селяндурка с териерката от сой. Направо животът ми мина като на филм. Шегувам се, нищо не стана. Обаче, за пореден път ще кажа, че във всеки от нас е скрит един ММА боец ( словесен или с жива сила). Короната очевидно разхлаби задръжките, пък може и да не е от вируса.

Ще го кажа по японски – лебедите пият вода от езеро, от дъното се вдига гейзер, слънцето залязва. На ви едно хайку. Останате със здраве, спазвайте мерките срещу коронавируса и не забравяйте да поддържате баланса във Вселената. Ваш Пантелей пътник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.