0

М едитирате ли скъпи братя и сестри от градския транспорт? Ако не сте го правили досега, аз Шри Шри Пантелей пътник ще ви кажа, как най-лесно да постигнете транспортна нирвана. Започва се от спирката. Като начало трябва много внимателно фокусирате табелата, която показва след колко минути ще пристигне мотрисата. Примерно пише 7 минути. Забивате поглед в цифрата и започвате мислено да броите. 7,6,5,4,3,2,1. Омммм. Още ли не идва? Еми, няма да стане веднага, необходими са тренировки. Практика.

Медитирате ли скъпи братя и сестри от градския транспорт? Ако не сте го правили досега, аз Шри Шри Пантелей пътник ще ви кажа, как най-лесно да постигнете транспортна нирвана. Започва се от спирката. Като начало трябва много внимателно фокусирате табелата, която показва след колко минути ще пристигне мотрисата. Примерно пише 7 минути. Забивате поглед в цифрата и започвате мислено да броите. 7,6,5,4,3,2,1. Омммм. Още ли не идва? Еми, няма да стане веднага, необходими са тренировки. Практика.

Я, да запалим по една цигара. Гледам на спирките все женичките пушат. Сигурно пафкат и броят. Обаче пушенето е вредно. От чакане можеш да хванеш бронхит или ХОББ (хронична обструкционна белодробна болест). Или пък онова бацилче с короната, ако се мотаеш по трасето на трамвай 12.

В крайна сметка мотрисата винаги пристига след 7 минути по default. Истинската практика е вътре. Оглеждаш се, няма свободни места. Оммм. Заставаш кротко, хващаш се за дръжката на облегалката на седалката отпред. Там седи дългокоса девойка и зяпа в телефона. Ама пуснала си косата така, че да ти блокира захвата. Оммм. Тогава лекичко с кутре дръпваш няколко косъма и се разсейваш. Момата се обръща ядосано. Сега е моментът тя да вика: оммм. Ама, ако беше някой младеж да ти затисне косата, нямаше да викаш “скубете ме, дръпнете си ръката от облегалката“, ами щеше да направиш мили очички. Обаче Шри Шри Пантелей е усмихнатият Буда. Оммм.

Най-обичам обаче да медитирам в препълнен трамвай. Тогава се усеща истинската сила на умствените упражнения. И телесните такива. И нали основата на медитацията е в дишането, дишаш. Не само дишаш въздух, виждаш го. Виждаш как във вътрешната атмосфера плуват фини капчици от устата и носа на някои индивиди и влизат на същите места в други индивиди. Има някаква особена изтънченост в обмена на телесни течности в трамвая. Оммм.

От време на време се появява и някой начинаещ в медитацията. Влизат двама младежи.

„Тая тъпа ку@ва спи с мен и със сериозното си гадже. Аз, кво несериозен ли съм? Утре ще ми каже, че е бременна. И от кого ще е – от мен или от него!“, направо крещи момъкът. Ом, ом, омммм! Като се замисля, на него и ом-ът няма да му помогне. Ей, на младите им трябва сексуална култура, не медитация. И най-вече да не скачат от легло в легло, че не е полезно, нито в здравословен, нито в психологически аспект. Оммм.