„Запечатват“ рушащото се читалище „Светлина“ в Шипка

„Запечатват“ рушащото се читалище „Светлина“ в Шипка

Рушащата се от 3 десетилетия уникална сграда на читалище „Светлина 1861“ в центъра на град Шипка да бъде веднага „запечатана“ и обезопасена, разпореди след спешна инспекция на място министърът на културата Боил Банов. Той не скри изумлението си, че масивната постройка, съградена с доброволни дарения на шипканлии през 30-те години на миналия ХХ век е изтърбушена и ограбена, със зеещи прозорци и продънен покрив на залата с невероятна акустика някога.

„Влизал съм тук преди около 20 години, сега нещата изглеждат далеч по-зле от тогава. Оставам с впечатление, че някой е „помагал“. Много е тъжно за всички ни, че сме го допуснали…“, сподели той пред журналистите.

По думите на Банов в спешен порядък ще бъде стартирана процедура сградата, която е изградена като умален макет на народния театър „Иван Вазов“, да бъде включена в списъка на недвижимите паметници на културата. Тя може да бъде завършена за около 3 месеца, но през това време със средства на община Казанлък трябва да бъде направена ограда, да се затворят входовете и да се минимизират възможностите за понататъшно увреждане на стените от дъждовете. Пак с пари на общината ще бъде направена и експертиза за състоянието на сградата.

„Признаване на читалището за паметник на културата ще позволи за в бъдеще общината и читалищното ръководство да кандидатстват по програмите на министерството…“, допълни още Банов. Той с известна изненада научи, че през 2014 година пустеещата читалищна сграда е била преобразувана в имот частна общинска собственост и дори била отдадена на концесия за 10-годишен срок на неправителствена организация. Имало дори концесионен договор, според който тя трябвало да бъде санирана и превърната в печеливш обект. Договорът обаче бил развален две години по-късно, като през това време разрухата стигнала до краен предел.

Поне 3 млн лв ще бъдат потребни за връщането на читалището в някогашния му вид отпреди 1994-а, когато е бил поставен катинар на входната врата, а дейностите били прехвърлени в старото училище на град Шипка, коментира министърът. Откъде ще дойдат тези средства – той отказа да коментира преди да бъдат извървени „стъпките“,но посъветва читалищното настоятелство да стартира дарителска акция час по-скоро.

Боил Банов призна, че не е запознат с дарения през 2016-а година от живеещата в САЩ арх. Гергана Барабонкова проект за превръщането на сградата в пасивна чрез използването на съвременни технологии. Според този проект за реновирането ще са необходими около 804 000 лв, сподели председателят на УС на НЧ „Светлина 1861“ Татяна Косекова –Бърч.

Читалището в старопланинското градче е създадено в далечната 1861 година от тогавашния учител Христо Караджов. Днес в него членуват 185 от общо малко над 1100-те жители. За дейността през т.г. то получава държавна субсидия в размер на 21 000 лв, които едва покриват заплатите /минимални/ на тримата щатни служители: секретар, библиотекар и отговорник за музейната сбирка при възстановената по специален проект Чирпанлиева къща.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.