Вижте как да запазим стария номер при смяна на колата

Вижте как да запазим стария номер при смяна на колата

С промяна на Наредбата за регистриране на моторните превозни средства и ремаркета се урежда редът, по който можем да запазим старите регистрационни табели на автомобила си при закупуването на нов. Проектът е публикуван за обществено обсъждане днес.

В него се посочва, че при подаване на заявление за прекратяване на регистрацията на моторно превозно средство, собственикът на возилото ще може да заяви запазване на табелите с регистрационния номер за друго превозно средство от същата категория, като заплати съответната такса, посочена в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.

Според промени в тарифата, желаещите да запазят табелите си, трябва да заплатят сумата от 500 лв.

Това бе прието от Народното събрание още през юни тази година чрез изменения в Закона за автомобилните превози, но тогава предвидената такса беше двойно по-голяма.

В срок до един месец от подаване на заявлението собственикът има право да регистрира друго моторно превозно средство със запазените табели с регистрационен номер. Табелите с регистрационен номер се предават от собственика за съхранение в съответния отдел/сектор „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи. Ако до изтичането на тези 31 дни, собственикът не регистрира друго превозно средство със запазения номер, табелите ще се унищожават.

Друга промяна, която проектът на наредбата предвижда е в случаите на прекратена регистрация да не се извършва електронен информационен обмен между МВР и Нотариалната камара.

Освен това вече номерата на колите, които се движат само с електрическа енергия ще са със зелени букви и цифри на бял фон.

В проекта се прецизира още, че номера на колата трябва да съдържа като елемент буквен код за регистрация, състоящ се от една буква или комбинация от две.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.