Умишлен палеж на отпадъци е опушил 20 кв. метра стени в жилищен блок на ул. „Добровник“ във Варна. Сигналът за пожар в стълбищна клетка в жилищната сграда е подаден в четвъртък, около 16,30 часа.

Три са регистрираните пожара без преки материални щети през изминалото денонощие – в сухи треви и отпадъци, съобщават още от Областната дирекция на МВР-Варна.

След този инцидент и случая със запалените отпадъци под автомагистрала „Струма“, варненци отново се активираха със сигнали по т. нар. „зелен телефон“ в РИОСВ – Варна. Екоактивисти припомнят, че през декември буквално прегряли със сигнали към екоинспекторите за изхвърлени стари автомобилни гуми на обръщача за автобуси под Аспарухов мост, които така и до днес продължават да се трупат.

Сега картината се повтаря, както и пълното безхаберие на чиновниците, които се измъкват, прехвърляйки отговорността към други институции. Там има планини от незаконното депонирани употребявани гуми, категоричен е варненецът Пламен Костов. Той всекидневно преминава през моста и вижда заплашително нарастващите камари от гуми.

„ Ако бъдат запалени, мостът ще рухне за един ден“, категорични са специалисти, както и други, недоволни от ситуацията. „Не изключвам и някой нарочно да предизвика пожар. Виждали ли сте как се пука бетонът. За няколко часа ще има пропадане на моста, а след това ще се вайкат, че някой умишлено е предизвикал инцидента.

Ще търсят вината в някой нещастник, който си е хвърлил незагасения фас, докато тези, които са разпоредили превръщането на този район в депо, ще се измъкнат сухи и невинни“, коментира още Костов.

Това е район с интензивно движение на автомобили през деня и превръшането на трасето нощно време от „луди глави“ в дрифт писта. От миналата година има оплаквания и за нанесени щети по паркираните там леки коли на рибарите от близките местотстоянки.

Според публикации в местната преса, това е новият обръщач за автобусите, изграден с европейски пари по проекта „Интегриран градски транспорт“. Там трябва да маневрират превозните средства, а водачите им да си почиват, след като отчетат курсовете си. За целта има изградена и сграда, която обаче пустее неизползваема.

„Всъщност, там винаги има няколко паркирали автобуса с чужда регистрация или тирове, обикаля и някой учебен автомобил... Най-впечатляваща обаче е внушителната камара гуми. Ако досега не се е случило нещо лошо, то никога не е късно да се повтори пожара на „Струма“. А запалят ли се тези гуми – няма гасене.

Основните носещи колони на Аспаруховия мост изгарят и мостът пропада. А пропадне ли, се губи връзка между Южното и Северното Черноморие. Това е единствената пътна артерия от Бургас за Варна”, коментира и Боян Георгиев, цитиран от bTV. Той също смята, че опасността е реална, защото преминаващ неизправен автомобил може да пламне, да има умисъл или падащ горящ предмет от моста.

От община Варна обясниха, че това са гуми, изхвърлени от недобросъвестни граждани. Те се съхраняват в това депо временно и периодично се извозват от фирма, която ги оползотворява. „Дано преди това началниците се задействат и изчистят тази цъкаща бомба под моста, защото „когато заекът мине баира - пътища много!“ предупреждават в социалните форуми варненци.

Пожарът край Дупница даде повод на Пътната агенция да разпореди проверки за други сметища под мостове и виадукти. Цялата републиканска пътна мрежа, която е над 20 хиляди километра, ще бъде проверена. Това включва магистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища.

27 пътни управления ще извършат обход на мостове и виадукти за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варненски свещеник издаде книга „Жажда за вяра”

Варненският свещеник Дончо Александров издаде книгата „Жажда за вяра” с 45 актуални теми. Нейното  премиерно представяне бе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” в морския град.

Областният на Варна: Вода има достатъчно, умишлено се всява паника

„Вода за Варна и областта има достатъчно. Някой спекулира със страховете на хората и всява умишлено паника“, заявиха областният управител на Варна Стоян Пасев и шефът на ВиК-дружеството Валентин Вълканов.