0

С лед като САЩ, Великобритания, Австралия и Холандия обвиниха Москва в намеса във вътрешните им работи и в многобройни кибератаки, насочени не просто срещу определени институции (ОЗХО в Холандия, антидопингови агенции, компанията „Уестингхаус“ в САЩ и т. н.), а срещу демокрацията изобщо, фронтът срещу Русия и нейното разузнаване набъбна до 7 държави.

След като САЩ, Великобритания, Австралия и Холандия обвиниха Москва в намеса във вътрешните им работи и в многобройни кибератаки, насочени не просто срещу определени институции (ОЗХО в Холандия, антидопингови агенции, компанията „Уестингхаус“ в САЩ и т. н.), а срещу демокрацията изобщо, фронтът срещу Русия и нейното разузнаване набъбна до 7 държави.

Към списъка с обвинители се присъединиха още няколко страни – Германия, Франция, Канада, Белгия.

Германското правителство обвини Русия, че стои зад масирана кибератака, извършена миналата година, предаде ДПА. Според федералното правителство има "голяма вероятност, граничеща със сигурност, зад кампанията на ЕйПиТи28 да стои руската служба за военно разузнаване ГРУ", заяви в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт. ЕйПиТи28, известна още като "Фенси беър", се смята, че е групировка за кибершпионаж, свързана с ГРУ.

Франция споделя позицията на Холандия и Великобритания за ролята на Русия в приписваната й кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), гласи официално изявление на френското външно министерство, цитирано от АФП. Френското външнополитическо ведомство изразява "пълна солидарност" във връзка с обвиненията, но не споменава за предприемането на някакви действия от своя страна.

В Белгия също смятат, че са пострадали от руските хакери. Агенти на руското военно разузнаване ГРУ са проникнали в системите на министерството на външните работи на Белгия през 2014 г., пишат местни медии, без да посочват източника си за тези твърдения. Отбелязва се, че едно от нанесените поражения е било изтеглянето на поверителен доклад, свързан с Украйна. Допълва се, че не е известно дали това е единствената щета, нанесена с използването на компютърен вирус.

Медиите поясняват, че досега белгийската федерална прокуратура не е посочвала виновник за пробива и че разследването продължава. Уточнява се, че същата програма е била засечена от холандските власти.

Срещу Световната антидопингова агенция, базирана в Монреал, е извършена кибератака, за която е "много вероятно да е отговорно" руското военно разузнаване (ГРУ), заяви канадското министерство на външните работи, цитирано от АФП.

Агенцията и Канадският център за спортна етика са били атакувани през 2016 г. и правителството на Канада смята, че ГРУ е "много вероятно да е отговорно за тези действия", заяви министерството. Властите осъдиха "серията от злонамерени кибероперации, извършени от руската армия" срещу Канада и нейните съюзници.

Преди това министерството на правосъдието на САЩ обвини 7 служители на руското военно разузнаване в хакерски атаки срещу антидопингови агенции и други

организации. Американският министър на отбраната Джим Матис обяви по-рано, че трябва да се потърси отговорност на Русия за опитите й за хакерски действия срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде Ройтерс.

"По същество руснаците бяха хванати със своето оборудване, с хора, които го правеха, и трябва да понесат последиците, ще трябва да им се потърси отговорност. Как ще отговорим е политическо решение на засегнатите държави", заяви Матис след среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Преди това Холандия обяви по-рано, че е експулсирала четирима агенти с дипломатически паспорти през април, след като е осуетила действията им. Същите четирима агенти са и в списъка с обвинени от САЩ.

В Москва се ограничиха с ирония по повод случващото си, като определиха нападките като „остър пристъп на шпиономания“.

Британският в. „Таймс“ смята, че координираните заявления от страна на западните страни целят да покажат на света какво крои ГРУ и да демонстрират на покровителите му, че старите правила за свръхсекретност в контраразузнаването повече не важат. Според вестника от сега нататък тайните хакерски атаки на руските агенти ще се огласяват и осмиват.

Един от най-забавните факти, свързан с руските агенти в Холандия е, че офицер от руското разузнаване по време на изпълнението на поставената му задача си носел със себе си квитанцията от таксито, с което е пътувал от щаба ГРУ до московското летище Шереметиево, за да може след това да си върне парите от счетоводството. Не по малко интересен е и фактът, че номерата на паспортите на двама от агентите се различават само с последната цифра в номера и са издадени в един ден, както това бе с двата заподозрени в отравянето на двойния агент Скрипал във Великобритания.