Замърсяването на Марица било моментно (ОБЗОР)
2

Замърсяването на Марица било моментно (ОБЗОР)

Пускат водата на 48 населени места, която беше спряна заради измрели крави след водопой  

Установено е веществото, което е отровило 28-те крави, но не мога да го съобщя заради следствието. Това каза в Димитровград еко министърът Емил Димитров. Ревизор се спусна с лодка по водите на Марица, за да се увери лично, че няма измряла риба и трупове на отровени животни. Опасното вещество, изпуснато от химическия завод край Димитровград, не е пестицид, както се смяташе първоначално, стана ясно от думите на министър Димитров.

Инцидентът стана около 17,30 часа в понеделник, когато животните били на водопой. Кравите пиели всеки ден вода от едно и също място. Този път 10-15 минути се строполили и загинали. Оцеляло само едно животно от цялото стадо, което не пило вода.

Както вече писахме, още в понеделник вечерта беше свикан Областният кризисен щаб. Включена беше системата за оповестяване при опасности и бедствия. Общо 48 населени места, чиято питейна вода се доставя от кладенци в близост до Марица останаха със сухи чешми.

Чистотата на водите на р. Марица са в норма. Според зам.-директора на РИОСВ в Хасково Любомир Дайновски най- вероятно еднократно изпускане на агент е причинил замърсяване на колектора, а стадото се е оказало на неподходящото място в неподходящото време.

Става въпрос за отравяне, но не можем да кажем от какъв характер е то. Няма данни  за измряла риба, както и сигнали за други пострадали животни, допълни  областният управител д-р Стефка Здравкова. Снабдяването с питейна вода от кладенците край р. Марица ще бъде възстановено още в сряда, ако пробите покажат, че няма замърсяване във водоизточниците.

Пробите за чистотата на водите на реката и на вододайните кладенци са различни по характер и стойностите за замърсяване са коренно различни, обясниха от кризисния щаб.

„Първите проби от вододайните кладенци са добри. Веднага след излизането на пробата за всеки от общо 30 кладенеца, водата от него се пуска“, казаха от водното дружество.

"Води се разследване и не можем към този момент да обвиним химичския завод, не е редно", каза министърът на екологията. Въпреки това, за всички е ясно, че единственият път на водата преди да стигне до колектора е през промишленото предприятие.

"За Димитровград е важно заводът да работи. За мен е важно природата да не се замърсява и унищожава. Ще търсим баланс. Разпорадил съм проверка на цялостното отделяне на отпадни води от завода", каза още Ревизоро.

В момента торовият гигант не работи и се прави профилактика и почистване. Предполага се, че за момент във водите е изпуснат токсичен препарат за дезинфекция. Но това са неофицилни предположения на експрети. Най-вероятно веществото се е разтворило във водата без да предизвика екокатастрофа.

От управата на химическия завод също отказват коментар, поради воденото разследване.

„Животновъдът, чиито животни загинаха ще бъде обезщетен“, казаха от БАБХ. Според техни експерти труповете на кравите, паднали във водата след отравянето, вече са извадени  и транспортирани до екарисаж.

В района на Свиленград реката е била детайлно проверена от гранични полицаи с лодки. Установено е, че няма трансгранично замърсяване по поречието на Марица в Турция. 

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.