Замшеф на парламента стана посланик на библиотекарите

Замшеф на парламента стана посланик на библиотекарите

Почетното звание „посланик на библиотеките“ получи зам. председателят на НС Емил Христов, който за пореден път дари нови книги на старозагорската регионална библиотека „Захари Княжески“.

Дарението е от 16 тома на обща стойност 500 лв, сред заглавията са биографиите на руския президент Владимир Путин, съпругата на президента Обама Мишел и на Нитцше,“Илюзии“ на Тило Сарацин и двата тома „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев.

Отличието на Българската библиотечно информационна асоциация съществува от 2013 година, сред неговите носители са няколко десетки радетели за каузата на българската книжовност,миналата пролет то бе връчено и на председателката на парламента Цвета Караянчева. От началото на тази година РБ „Захари Княжески“ е връчила свидетелства за дарения на 141 души, над 1 000 са придобитите по този път заглавия , коментира директорът на културния институт Надежда  Груева. Библиотеката, където работят 33 души  разполага с 430 000 единици: книги, периодични издания, СД, грамофонни плочи, географски карти и други. Над 2 000 са редките и ценни книги, отпечатани преди 1876 година или с автографи на авторите им се съхраняват във фондовете на съществуващата вече 65 години „Захари Княжески“.

Сред най-старите е „Разговорник греко – българский  : За ония които желаят греческий язык, да се научат при когото и една кратка болгарска история приложи се“ на  Христаки Георгиев Павлович, издадена през 1835 г. в Белград.Томчето е било закупено от колекционер и може да се използва само в читалнята.Повечето от старопечатните издания са придобивани чрез дарения, само през последните пет-шест месеца са постъпили над 30 книги с автографи. В традиция се е  превърнало след всяко представяне на новоизлязла книга тук в хранилището да постъпва бройка от нея, създадена е и уникална колекция , в която фигурират книгите на почти всички съвременни автори от Града на липите и региона, сред тях са и 14-те стихосбирки на поета Таньо Клисуров. Неотдавна  библиотеката е попълнила фонда си с четири книги на един от българските журналисти – доайени Георги Пенчев, който в младостта си е работел в местния вестник „Септември“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.