0

Т ова е една малка стъпка за науката, но потенциално гигантски скок за способността на човечеството да насели космоса - испански учени са установили, че замразената сперма все още е жизнеспособна след симулация на космически полет, съобщава Си Ен Ен.

Това е една малка стъпка за науката, но потенциално гигантски скок за способността на човечеството да насели космоса - испански учени са установили, че замразената сперма все още е жизнеспособна след симулация на космически полет, съобщава Си Ен Ен.

Макар и малко, изследването, представено във Виена, открива възможност за създаването на "космическа банка за сперма".
За целите му специалисти от Dexeus Women's Health в Барселона са изложили проби от семенна течност от 10 здрави индивида на действието на микрогравитация за няколко секунди. Впоследствие пробите са били анализирани за концентрация, подвижност, жизненост, морфология и ДНК фрагментация. Специалистите са установили, че в "космическите" проби и контролните проби на Земята няма почти никаква разлика.


"Изследването е само предварително. Необходими са по-нататъшни проучвания", казва д-р Монсерат Боада от изследователския екип.
Следващата цел на учените ще бъде да тестват по-големи проби, изложени на по-продължително действие на микрогравитация, както и да изследват незамразена сперма.