Замразяват генетичен материал от прасета в ноев ковчег
2

Замразяват генетичен материал от прасета в ноев ковчег

Чумата може да унищожи БГ породите, предупредиха зооинженери

Готови сме да започнем работа по вземане на ДНК материал от български прасета веднага, за да съхраним породите за бъдещето. Това заявиха проф. Мария Иванова от БАН, топескперт в областта на криоконсервацията, и зам.-ректорът на Тракийския университет Наско Василев пред „Телеграф“.

Те са готови да съставят екип, в който да включат и млади специалисти за работа на терен. Страната не разполага с никакъв генетичен материал от свине, заяви пред „Телеграф“ Бонка Чолакова от Изпълнителната агенция по животновъдство и репродукция. Причината е, че не разполагаме с технология за вземане на генетичен материал от прасета, призна тя. По тази причина завинаги сме загубили две български породи, една от които е „Мангалица“.

Чолакова обясни, че последно са разполагали със свежа сперма от нерези в станция в Сливен на ССА през 2018 г. Тогава обаче заради настъпващата африканска чума по свинете са получили заповед от ветеринарите да ликвидират нерезите. Точно тогава зам.-министър Атанас Добрев предлага да се взема генетичен материал от български прасета с оглед настъпващата чума.

Технология

ИАСРЖ разполага с генетичен материал от други животински видове, но не и от свине. Нямаме такава технология, повтори тя. Зооекспертите в различните институции на ССА коментираха, че България трябва да приеме печалния факт, че може да загуби поголовието от местни свине. Те обясниха, че от този животински вид спермата е „рядка“ и не може да издържи повече от 10 г. замразена.

Обрат и незнание

Драматичен обрат в полза на оцеляването на българската свиня внесе проф. Мария Иванова от БАН. Тя развълнувано се обади на редакционния телефон и заяви, че в гилдията не се знае, че замразяването на гени на прасета е напълно възможно. Самата тя има докторантура по темата. С нейни колеги от академията са обикаляли години наред из цялата страна от времето на соца и са събирали генетичен материал. „Разполагахме с огромен контейнер от близо 1 т на различни породи свине от България. Те се замразяват при специфични условия - в азот при минус 196 градуса. Така гените могат да ни надживеят далеч в бъдещето“, увери тя. 

Унищожение

Тази генетична банка е съществувала в БАН, в Института по биология и имунология на размножаването „Академик. Кирил Братанов” в София до 1994 г. Тогава държавата решава, че не желае повече да я поддържа, и спира издръжката на ноевия ковчег. И завинаги губим ценни клетки на прасета от български породи.

 

Мисия възможна

В момента проф. Мария Иванова и зам.-ректорът на Тракийския университет Наско Василев работят по друг европейски проект. Те обаче са готови незабавно да сформират екип, в който да включат и млади специалисти, за вземане на ДНК от свине. Искам да предам опита си на млади хора, заяви проф. Иванова. Освен това ще се нуждаем от тяхната помощ. Ще са ни необходими и експерти по породите, допълни тя.  И от съдействието на Министерството на земеделието и храните, защото без средства няма да успеем да осъществим спасителната операция.

Днес в Тракийския универститет подготвят мотивационно писмо до земеделското министерство за съдействие.

300 лв. получават всички, които са усвоили месото

Няма изискване месото да е термично преработено, за да кандидатстват стопаните за помощта, отговори агенцията по храните на въпрос на в. „Телеграф“. Съгласно действащото законодателство, всеки един стопанин следва да има достатъчно знания и умения, за да може да полага адекватни за нуждите на животните грижи, казаха от БАБХ по повод питане дали ще оказват съдействие на стопаните за дезинфекцията. Освен това с действията си той не трябва да е заплаха за хората, другите ферми, както и околната среда – посредством болести и замърсяване. В тази връзка стопаните следва да могат сами да почистят и да дезинфекцират стопанствата си. Всеки от тях следва да има договор с регистриран ветеринарен лекар, който също да му окаже съдействие в случай на нужда, а на пазара има много регистрирани компании, които се занимават с почистване и дезинфекция.

Самата агенция по безопасност на храните оказва съдействие на стопаните с разработка на инструкции и правила, които просто трябва да се следват. Изготвени са много информационни материали, публикации в различни медии, постоянно се допълва и обновява информацията на сайта на БАБХ. Освен това експерти на агенцията (и ОДБХ) участват в регулярни срещи с представители на свиневъдния бранш, както и посещават организираните протести с цел разясняване на ситуацията и нужните мерки.

Ловците да изпират дрехите при 60 градуса

25 глигана са се хванали в 87 капана за 2 седмици в Югозападното предприятие

Общо 87 капана за улов на диви свине има във всички ловностопански райони на територията на Югозападното държавно предприятие, съобщиха от пресслужбата. От началото на август до момента в тях са уловени 25 животни. Общо отстреляните при индивидуален лов от ловните сдружения и горските служители са 94 броя. Капаните, заедно с интензивния отстрел, са част от мерките за неколкократно намаляване на популацията на дивите свине срещу разпространението на африканската чума. Практиката на други европейски страни, засегнати от болестта, показва, че редуцирането на запаса под 0,3 броя на 100 хектара ограничава контактите между животните, което снижава възможностите за заразяване както на дивите, така и на питомните свине.

Във всички ловностопански райони в обхвата на предприятието, съвместно с ловните сдружения, вече са определени местата за загробване на заразени диви свине. Над 80 служители от териториалните поделения на ЮЗДП преминаха курс на обучение за взимане на проби за изследване за трихинелоза и АЧС при спазване на правилата за биосигурност. Горските стопанства разпространиха сред ловната общност и стопаните на домашни прасета 50 000 информационни дипляни за превенция срещу болестта, изработени от ЮЗДП. Продължава изграждането на нови касетъчни капани за улов на диви свине, които са предназначени за държавните ловностопански райони, както и за двата национални парка - Пирин и Рила.

Стриктното спазване на мерките за превенция и биосигурност са още по-наложителни, тъй като е регистриран нов случай на болестта – при открита мъртва дива свиня в землището на с. Желява в района на ДГС - София. В тази връзка ЮЗДП призовава ловците след лов да изпират дрехите си при температура над 60 градуса. Всички предмети, които са били в контакт с диви свине, трябва незабавно да бъдат старателно почистени и дезинфектирани още в ловния район.

На интернет страницата на ЮЗДП www.uzdp.bg е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и граждани могат да подават сигнали при съмнение за АЧС.

По отношение на самата дезинфекция ОДБХ извършва такава на стопанствата, които са огнища на заболяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.