Замразиха и размразиха пациент по време на операция
3

Замразиха и размразиха пациент по време на операция

Американски учени за първи път успяха да въведат в състояние на анабиоза пациент като част от експеримент, който има за цел да даде възможност да се оперират сериозни травми, които иначе в повечето случаи водят до смърт, съобщи сп. The New Scientist.

Уникалният експеримент е бил планиран предварително.

„Пред теб е човек, който е претърпял нараняване. Можеш да го спасиш, но просто не разполагаш с необходимото време“, коментира проф. Самюъл Тишърман от Медицинското училище на Мерилендския университет по време на симпозиум в Нюйоркската академия на науките на 18 ноември.

Именно тук идва на помощ концепцията за анабиозата, въпреки че д-р Тишерман изтъква, че лекарите се опитват да избягат от научно-фантастичната нотка, асоциирана с този термин, и вместо това наричат процедурата EPR или спешно запазване и реанимиране.

Пред The New Scientist Тишърман заяви, че неговият екип е тествал техниката EPR най-малко върху един човек. Той описва всичко като „малко сюрреалистично“, но не уточнява колко хора всъщност са я преживели.

Процесът включва въвеждане в състояние на почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнената дейност. От него организмът може да излезе при определени условия. Процесът включва бързо охлаждане на мозъка до температура по-ниска от 10 градуса Целзий чрез замяна на кръвта на пациента с ледено студен физиологичен разтвор. „Хрумна ни, че най-бързият начин да охладим цялото тяло, в частност мозъка и сърцето, е просто като го изпълним със студена течност – за тази цел използваме солен разтвор“, допълва Тишерман.

Обикновено разтворът се влива директно в аортата, основната артерия, която пренася кръвта от сърцето към останалата част от тялото. Техниката за въвеждане в това състояние се прилага в Мерилендския университет при огнестрелни рани или такива, при които има голяма кръвозагуба, както и при спиране на сърцето, за да могат лекарите спокойно да потърсят начин да спасят пациентите. Клиничната смърт е безболезнена. При такива ситуации иначе докторите имат само няколко минути да вземат решение, а възможността човек да оцелее е едва 5%. При анабиозата нещата са малко по-различни, защото се "заглушава" кислородният глад и се запазва жизнеността при различни интоксикации и травми.

Когато на тялото му е охладено, телесните процеси и химичните реакции в него се забавят. Това означава, че органите (например мозъкът) се нуждаят от много по-малко кислород от обикновено. Тялото се охлажда до такава степен, че активността на мозъка почти спира. По думите на Тишърман засега не е ясно колко точно време човек може да остане безопасно в това състояние, но специалистите са го ограничили. След прилагането на процедурата, опериращите имат до 2 часа време да решат как да действат, докато пациентът е на операционната маса.

Когато операцията е приключена, пациентът се „съживява“ с помощта на кардиопулмонарен байпас – апарат, която поема функциите на сърцето и белите дробове.

Техниката вече е тествана успешно върху животни (като например прасета), а сега – с одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата – екипът на доктор Тишърман я изпробва и върху хора. Шансът хората, чието сърце е спряло вследствие на остра травма, да оцелеят е малък, тяхното съгласие не е необходимо. Лекарите обаче отпечатват реклами в местния вестник, в които казват на читателите как да заявят желание за участие в експеримента, в случай че проявяват интерес.

Методът има своите минуси – възможно клетките да претърпят поражения, когато тялото се стопли и потокът на кръвта се възстанови. Увреждането на клетките е едно от усложненията, които според специалистите е проблем, над който трябва да се работи. Целта е пациентът да оцелее, без да претърпи каквито и да било неврологични щети. Лекарите смятат, че до края на 2020 година ще могат да дадат отчет за всички проведени експерименти. Той ще се базира на резултатите на 20 мъже и жени, които получават стандартна спешна помощ и такива, които се въвеждат в състояние на анабиоза. „Надяваме се, че този подход, при който на практика спираме времето – може би с хипотермия или чрез лекарства – ще ни позволи един ден да спасяваме живота на пациенти, претърпели тежка травма, които днес умират пред очите ни“, казва доктор Тишърман.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.