Заместник-помощник министър на отбраната на САЩ пристига у нас

Заместник-помощник министър на отбраната на САЩ пристига у нас

Заместник-помощник министър на отбраната на САЩ Спенсър Бойер пристига на посещение в България като знак за силен ангажимент към двустранно и регионално партньорство в сферата на сигурността, съобщиха от US посолството у нас. 

Бойър ще бъде у нас на 17 и 18 октомври. Той ще представлява министъра на отбраната на САЩ при провеждането на първия годишен преглед на десетгодишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България заедно с посланик Мустафа, българския министър на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната Емил Ефтимов.

Тази пътна карта, подписана в Пентагона през 2020 г., представлява задълбочен дългосрочен план за укрепване на регионалното сътрудничество и е важен крайъгълен камък за българо-американското стратегическо партньорство.

Заместник-помощник министъра на отбраната Бойър и посланик Мустафа очакват с нетърпение да се срещнат с българските си партньори, за да обсъдят съществения напредък, който двете страни са направили през изминалата година, двустранно и като съюзници в НАТО, включително ключовите постижения при оперативната готовност посредством военноморските учения, посещенията на американски военни кораби в България и засиленото сътрудничество по отношение на сигурността в Черно море.

"Както президентът Байдън потвърди на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., неговата администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки. Гордеем се, че нашият съюзник България заема твърда позиция срещу злонамерените дейности в региона, фокусира се върху модернизацията на отбраната и е активен и надежден партньор в НАТО. Нашето партньорство в областта на сигурността дава конкретни резултати за националната отбрана на България и САЩ ще продължат да работят ръка за ръка с България в ключови области като модернизация на отбранителните способности, обучения за повишаване на съвместната ни оперативна готовност и засилване на киберзащитата. Ние сме ангажирани с една силна, суверенна България", посочват от дипломатическата мисия у нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.