Заместник-министърът на финансите: Приоритет са Банковият съюз и справянето с лошите кредити

Заместник-министърът на финансите: Приоритет са Банковият съюз и справянето с лошите кредити

Настоящият икономически спад показва колко е важен функциониращ и стабилен банков пазар за управление на кризисни ситуации и това е област, в която Европейският съюз (ЕС) постигна значителен напредък след финансовата криза от 2008-2009 г.. Сред приоритетите за ЕС и Министерството на финансите (МФ) през 2021 г. са завършването на Банковия съюз, справянето с необслужваните кредити и създаването на същински Съюз на капиталовите пазари. Това пише зам.-министърът на финансите Маринела Петрова в информационния бюлетин на Асоциацията на банките в България (АББ).

Според нея едно от големите предизвикателства днес е цифровизацията, която е и сред ключовите акценти в работата на ЕС за тази година. "Министерството на финансите ще работи в посока въвеждане новите бизнес модели и

цифровизацията във финансовия сектор,

с фокус върху укрепване на конкуренцията, равнопоставеният достъп до данни и осигуряването на защита на потребителите", уверява Петрова. По думите й общите усилия и навременните действия на националните и европейските органи имат ключова роля за смекчаване на последиците от ограничителните мерки, за осигуряване на устойчивост на финансовата система и засилване на международната роля на еврото, се казва още в публикацията.

"Цифровите технологии променят дейността по предоставянето на финансови услуги, а начело на тази тенденция стои секторът на плащанията. Скоростта на развитие на иновациите и мащабът на технологичните промени в него изискват конкретни и целенасочени действия", смята и подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Нина Стоянова. Според нея

незабавните кредитни преводи

са основата, върху която ще се изграждат паневропейски решения за плащания. „В комбинация с развитието на мобилните технологии, незабавните плащания имат потенциала да доведат до създаване на достъпни, удобни и сигурни решения за плащане както във физическите магазини, така и в интернет среда, като средствата ще са достъпни за получателя в рамките на секунди“, коментира Нинова, която допълва, че амбицията на ЕС е този тип плащания е да бъдат въведени до края на 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.