Заместничка на Лозан нападна член на ВСС

Заместничка на Лозан нападна член на ВСС

Зам.-председателят и шеф на наказателната колегия на Върховния касационен съд Галина Захарова нападна в писмо един от членовете на Висшия съдебен съвет – Боян Новански, заради негови думи на заседанието на съдебната колегия на ВСС миналата седмица, предаде сайтът „Правен свят“. На заседанието беше обсъждана молба от съдийката в Районния съд в Раднево Люба Петрова да бъде върната в съдебната система.

Самата молба пък идва след като Петрова получи абсурдно ниско наказание по делото срещу нея за фабрикуването на фалшив протокол от несъществуващо съдебно заседание. ВКС постанови със свое окончателно решение само пробация за съдийката. На този фон, на заседанието Новански изрази възмущение, че изобщо се гледа във ВСС точка за връщането на Петрова, като подчерта, че не намира за нормален размера на окончателното и влязло в сила решение на ВКС по казуса. „Трябва да се изсипе един камион прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести“, подчерта той, като в крайна сметка кадровиците отложиха решението. Думите на Новански обаче явно наистина са жегнали нечии гузни съвести, защото само седмица по-късно шефката на Наказателната колегия на ВКС, която бе наложена лично от председателя на съда Лозан Панов за негова заместничка, е изпратила писмо до кадровика с копие до представляващия ВСС Боян Магдалинчев, в което иска извинение за думите му, жалва се, че никой от останалите в съдийската колегия не бил ги коментирал и се жалва, че те подривали имиджа на съда. Писмото идва на фона на факта, че имиджът на ВКС всъщност отдавна е подрит заради поведението на шефа на съда – Лозан Панов, който открито гази нормативната уредба на страната, използвайки позицията си за политически изказвания и като щит за замитане на простъпките си и нарушенията на закона. Съвсем наскоро две съдебни инстанции постановиха, че Панов, който се води съдия №1 на страната, е нарушил закона, като не е декларирал имуществото си пред Сметната палата. Отделно при ревизия на НАП бе установено, че е скрил и не е платил 16 000 лева данъци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.