Зам. военният министър Атанас Запрянов: Няма да плащаме нищо за дооборудването на Ф-16
2

Зам. военният министър Атанас Запрянов: Няма да плащаме нищо за дооборудването на Ф-16

„България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители „Ф-16 Блок 70“. Това заяви вчера пред БНР заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Той обясни, че всички системи на самолетите са отворени за добавяне на всякакъв вид оръжия и че с подписването на договора пакетът не е затворен.

„Самолетите, които получаваме, имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух-въздух, въздух-земя, ако искате и въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено, или какъвто и да е нов тип оръжие“, допълни Запрянов.

„Утре (б.р. - днес) правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната четири договора, които касаят не само доставката на 8 броя самолети „Ф-16 Блок 70“, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване“, припомни зам.-министърът. Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация, наистина е 1,256 млрд. долара. „Много е важно да поясня, че когато става въпрос за преговори и за цени, правителството на САЩ чрез програмата за международни военни продажби FMS не е търговец, а е посредник между българското правителство и американските компании, които доставят съответното оборудване. Това, което мога да гарантирам, е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското правителство определя и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании“, обясни той.

„Затова може би за първи път ще кажа направленията, в които се работеше по отношение на намаляването на цената, не е само при преконфигурирането на пакета, който в началото на преговорите наистина разширихме умишлено с желание да получим и повече въоръжение. Американското правителство за цената от 1,256 млрд. долара е направило компромиси и намаления там, където то има право да направи“, издаде ген. Запрянов.

На въпрос за критиците на сделката за Ф-16, твърдящи, че самолетите били като от началото на миналия век, зам.-министърът отсече: „Странно е, че получаваме самолет 4+ с авионика на пето поколение самолет и възможности да управлява оръжия от пето поколение и говорим за Втората световна война, но това си е проблем на критиците, тъй като сега фокусът не е върху качествата на самолета, умишлено, а е върху пакета, и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си позволяваме.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.