Европейската комисия е получила писмо с въпроси за поведението на председателя на ВКС Лозан Панов, поставени от Центъра за приложно-правни изследвания и практики (ЦППИП), който е член на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет. Това съобщи заместник-ръководителят на Представителството на ЕК в България Христо Христов, който бе поканен да присъства на редовно заседание на Гражданския съвет към ВСС. Въпросите на ЦППИП са били приети на предишното заседание на Гражданския съвет и е било решено да бъдат изпратени до ЕК.

Представителят на ЦППИП Мила Георгиева, която е бивш прокурор с 41 г. стаж, преразказа в присъствието на Христов въпросите си към ЕК. Като първи от тях бе посочен следният: Може ли ВКС да дописва законите, като се има предвид решението на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС по тълкувателно дело №4. С него бе направен опит за отмяна на гражданската конфискация на незаконно придобито имущество и с това на практика се спъваше прилагането на антикорупционното законодателство. Всичко това наложи в края на 2018 г. да бъдат направени спешни промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ). Комисията „Антикорупция“ и антикорупционното законодателство получиха висока оценка в последния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК.

„Гражданската колегия, която прие тълкувателно решение №4, се председателстваше от председателя на ВКС Лозан Панов, който е проверяван от КПКОНПИ за установено при данъчна ревизия от НАП несъответствие между декларираното и притежавано имущество и финансови средства над 100 000 лв.

Нито в НПК, нито в ГПК има възможност магистрат да участва в заседания, в които изходът на делото ще го ползва

заяви Георгиева.

Друго питане към ЕК е свързано с това дали ЕК толерира изпращането на проверка по висящо съдебно производство, каквато бе разпоредена от Панов в апелативния спецсъд във връзка с мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в големи размери бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

“В момента, в който говорим, в Административния съд – София град има заседание по делото, в което г-н Панов обжалва решението на първата инстанция да му бъде наложена 1000 лв. глоба за неподадена декларация за имущество през 2017 г.“, каза още Георгиева (виж карето).

Запознати сме със случая. Писмото, което изпратихте, е предадено на компетентните колеги в Брюксел

Те са от отдела „Механизъм за сътрудничество и проверка“, хората, които изготвят мониторинговия доклад. Тъй като писмото е само с адресат Европейската комисия, а не поименно до някой там, няма да получите формален официален отговор, но в отдела се събира цялата информация, която получаваме, анализира се и се използва за годишния мониторингов доклад“, обясни Христов.

„За съжаление работата на съдебната система е в центъра на отношенията между комисията и българските институции“, допълни Христов. Той съобщи, че миналия месец е имало среща с председателя на комисията „Антикорупция“ Пламен Георгиев по негово искане. „Нямам разрешение да кажа какво дискутирахме, но информацията, която получихме и получаваме, е предадена в Брюксел“, каза Христов.

От думите му стана ясно, че освободеният през 2018 г. от поста постоянен съветник по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК у нас Юри Тавание вече има заместник. Христов не пожела да съобщи името му, уточни само, че е чужденец, който е базиран в Брюксел и всеки месец ще пътува до България за срещи с институции.

Ще го информирам за днешното заседание на Гражданския съвет към ВСС и за темите

каза Христов. „Желанието ни е за среща не само с НПО-тата, но и с Гражданския съвет към ВСС“, заяви съпредседателят на Гражданския съвет към ВСС Мария Карагьозова. Членовете на съвета се обединиха около решението, че имат желание да влязат в контакт с наблюдателите от Брюксел и дневният ред на заседанията на Гражданския съвет към ВСС да се изпраща до Представителството на ЕК в България.

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет обсъди и доклад на Академията за изследвания в сигурността и отбраната на тема „Прилагане на специални разузнавателни средства – искания на прокуратурата, разрешения за прилагане, дадени от съда, констатирани проблеми и нарушения, необходимост от промяна на нормативната база“, който систематизира най-честите нарушения на съдиите и прокурорите при искане и прилагане на СРС.

Панов се скри от съда

По същото време в петък в Административен съд-София град бе даден ход на делото на Панов срещу антикорупционната комисия за наложената му глоба от 1000 лева за неподаване на данъчна декларация.

Глобата веднъж вече бе потвърдена от Софийския районен съд. Шефът на ВКС обаче реши да жали до дупка и пред съда, който оглавяваше преди няколко години - АССГ. Панов не изневери на стила си да крие, когато нещо не му изнася и вчера отново не се появи пред колегите си.

Пред магистратите застана неговият защитник Александър Кашъмов, който е чест коментатор в медиите на ментора на Панов - Иво Прокопиев. Той пък от своя страна не пропусна да вплете в пледоарията си пред съда политическото говорене на клиента си, заявявайки, че административното наказание на Панов било наложено заради възгледите му за независимостта на съдебната власт. КПКОНПИ и прокуратурата настояха глобата да бъде потвърдена. Магистратите ще се произнесат в срок.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов във Варна: До октомври 2020 г. - с час по-малко по АМ „Хемус“ (ВИДЕО)

В рамките на три години пътуването по АМ „Хемус“ ще се скъси от Варна до София в посока Търново, а до октомври 2020 г. с поне 70-80 км. или 1 час ще скъсим времето за път. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във Варна.

ГЕРБ: България не е гласувала против Кьовеши

Днес в национален ефир председателят на БСП Корнелия Нинова си позволи отново да прави неверни твърдения, че представителят на българското правителство бил гласувал срещу Лаура Кьовеши. Това се казва в официална позиция на ГЕРБ във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че председателят на българското правителство е гласувал срещу Лаура Кьовеши.

Красимир Каракачанов с тениска с МиГ-29 в Пловдив

Вицепремиерът и министър на отбрана Красимир Каракачанов дойде в Пловдив, за да открие нова детска площадка в район „Южен”, облечен в тениска с изображение на руския изтребител МиГ-29.