Зам.-шефът на ГДБОП: Само колите на измамниците са за над 1 млн. лв.

Зам.-шефът на ГДБОП: Само колите на измамниците са за над 1 млн. лв.

Набелязваха жертви с много пари – от наследство или бизнес, правеха анализ колко може да се изкара от тях

Използвали са хора бушони, които теглили средства от банки, и ги носили нагоре по пирамидата, казва в интервю в днешния брой на "Телеграф" старши комисар Димитър Брайков. 

- Старши комисар Брайков, кога започнахте да работите по измамниците, създали пирамида и лъгали хората, че инвестират в злато и петрол, а всъщност завличали парите им?
- Имахме информация от доста време, но активно започна да се работи по тях от 2017 г. С течение на времето развихме информацията и през 2019 г. реално започна досъдебното производство. През цялото време работихме с колегите от ДАНС.
- Съдът остави в ареста сочените за тартори на ОПГ-то Кирил Джабаров и Йордан Моллов. Колко хора са станали техни жертви?
- Много, може би над 200 души. След като обявихме реализацията пред медиите, започнаха да се обаждат още хора, които споделят, че са измамени. Те ще дадат допълнително информация, а материалите ще бъдат приобщени към случая. Трябва да имате предвид и друго. Самата престъпна дейност се извършва от интелигентни хора и таргетът на потенциалните жертви също е от такива. Много от тях не желаят да споделят.
- Срам ги е, че са били измамени?
- Да, точно така. Ако някой е интелигентен, изкарва доста пари, но е бил измамен, не желае да го коментира. Но има и други хора, които като разбраха, че групата е задържана, започнаха да ни звънят.
- Какви суми са взимали измамниците? Разбрахме, че има и човек, изгорял с над 1 млн. лв., който имал тухларна, но я продал, а парите отишли в измамниците?
- Не искам да влизам в конкретния случай, защото тече разследване. Става обаче дума за огромни суми пари, с които са били завличани хората. Част от тях са били от наследство, друга част - от бизнес. Цел на престъпната дейност са били хора с високи доходи.
- Как са ги откривали, как са стигали до тях?
- Видяхте за какво ОПГ става дума. Може да се каже и друго. Измамниците са обръщали необходимото внимание на детайлите, на онова, което се вижда с просто око, на онова, което се показва. Например били са добре облечени, работели са в кол офиси в лъскави сгради. Ако отидете там, ще видите компютрите им, оборудването, на пръв поглед съвсем легален бизнес.
- Видях и доста лимузини за стотици хиляди левове, които сте конфискували?
- Всичките коли, които намерихме, са само най-висок клас, последни модели, всяка за минимум 100 000 лв. Говорим само за най-скъпи автомобили. Ние иззехме 5-6 автомобила и може да се каже, че стойността им общо е най-малко 1 милион лева. Залага се на интелигентна манипулативност, на детайлите и на неща, които биха подвели по-интелигентни хора. На тях таргетът не са им малоимотни и хора с малки доходи. От тази гледна точка, когато се работи върху интелигентен човек, се изискват повече усилия.
- За колко време са успявали да обработят човек да им се довери и най-важното - да им даде парите си?
- Различно е и зависи от човека. Ще ви дам пример - от кол център звънят, намират желаещ, след това според данните, които се събират за него и какви финансови възможности има, се прави анализ колко може да се изкара от него. Имало е различни етапи. След това се дава на клиента индивидуален брокер, той го прехвърля на друг, след това на трети. Предлагат му се първо едни фирми, в които да инвестира, впоследствие тези инвестиции са местят към серия други фирми бушони.
- През колко фирми са прекарвали парите на дадена жертва?
- Различно е, но минават през множество кухи фирми и множество конкретни физически лица, които пак са бушони, и са теглили пари от банки, за да ги предават нагоре по пирамидата.
- Фирмите бушони на клошари и роми ли са?
- Не, те са направени като истински, но на практика не развиват дейност. Регистрирани са на свързани с групата лица. Но трябва да кажем, че са представяли и истински фирми и инвеститори на жертвите. Така хората са оставали с впечатление, че от този бизнес могат да се изкарат пари. Предлагали са им уж реални възможности – злато, петрол, акции.
- Има ли хора, които са успявали да вземат част от парите си?
- Това е в процес на установяване. Мога да ви кажа, че със сигурност има хора, които в даден момент са разбирали, че става въпрос за измама и са започвали да търсят обратна връзка. Тук идва втората част на схемата - т.нар. разиграване. Хората от кол центъра, брокерите, с които е комуникирал човекът, започват да си прехвърлят топката, да не вдигат телефона, да оставят на изчакване, лъжат, че ще се обадят и така всеки от потърпевшите разбира, че няма да си получи парите обратно.
- Единият от тарторите си е публикувал снима във Фейсбук от парламента, знае се, че е бил съветник. По някакъв начин тази работа за НС използвана ли е от измамниците, за да трупат доверие в клиентите?
- Не, по никакъв начин. Тук не трябва да търсим никакъв политически оттенък.
- В съда стана ясно, че Моллов и Джабаров са били разследвани през 2014 г. за всяване на паника по време на фалита на КТБ. Защо не са били арестувани още тогава?
- Не мога да коментирам, не съм запознат. Сега работихме съвместно с колегите от ДАНС и искам чрез вас да им благодаря, защото беше голяма работа по организацията и изпълнението на акцията.
- Лично на вас какво ви направи впечатление за измамниците, докато ги разработвахте?
- По време на събирането на данни, обобщаването и анализирането им впечатление за хората ми направи това, че те показват много висок стандарт на живот. Второ – той е подплатен, те са интелигентни, изградени личности, а не просто измамници. Хората са интелигентни.
- Освен в лимузини, които видяхме, и в скъпи почивки, които се виждат от профилите им в социалните мрежи, в какво друго са инвестирали парите си?
- Мисля, че има пари, които са прехвърлени в някакви виртуални сметки, в биткоини, търсили са всякакъв начин да скрият парите. Знаете, че по време на обиските открихме интересни неща. Явно бяха информирани много добре какво и как биха могли да използват като техника. Намерихме по-специфичен куфар с антени, който се използва за заглушаване на телефони, един вид – тапа. Не зная кога точно са го използвали, по време на срещи в офиса или извън него, но става въпрос за доста интересни детайли. Знаете, че открихме и доста карти - журналистически и от друг вид по време на претърсванията.
- Истински ли са и от къде са тези карти?
- Не мога да кажа дали са истински или не, но ми направи впечатление, че имаше всякакви карти и пропуски – служебни, журналистически, дори на ИПА (Международната полицейска асоциация). Не знаем все още дали въобще са били използвани. Имаше пластики без снимки.
- Къде арестувахте бандата измамници и как реагираха, докато ги закопчавахте?
- На различни места, акцията се проведе основно в София, а един от членовете на групата задържахме в Монтана. Много от хората бяха в офиса, но същевременно проведохме процесуално-следствени действия и по домашните им адреси. На въпроса как реагираха – спокойно. Ние предварително бяхме направили план как да действаме и нямаше нищо чрезвичайно, всичко мина спокойно.
- Защо се наложи да ги разработвате близо 4 години преди да ги арестувате?
- Вижте, едно е да се направи журналистическа разработка, да се намерят хора, които да кажат нещо, съвсем друго е информацията да бъде събрана, анализирана и вкарана в законовите рамки, за да добие тежест в съда и след това да има присъди. Мога да ви кажа още, че в момента проверяваме и групата мамила ли е чужди граждани. Предполагаме, че да, но трябва да се докаже.
- Във вашия ресор спадат и компютърните престъпления. В момента в пандемията какви онлайн измами стават най-много? Вече знаем, че в най-голямата платформа за безплатни обяви гъмжи от хакери.
- Действително в пандемията хората ползват много компютри за почти всички дейности, което е основен повод за увеличаване на измамите и за най-различни по вид, включително и фишинг мейли. Искам обаче да обърна внимание на нещо друго, което опитваме да развием още по-добре, а именно работата по линия на педофилията. От началото на тази година всеки месец по 2-3 педофили задържаме, което е много.
- Преди няколко дни имаше информация, че в Англия измамници събират пари онлайн уж за медиците на първа линия, като хората бяха призовавани да дарят по 1 паунд. У нас има ли такива случаи?
- Постоянно има измами по линия на пандемията, но слава Богу, за медици не съм срещал фишинг. По отношение на сайтове за обяви, които казахте и вие, мога да кажа само едно. Човек може да познае, че става въпрос за измама, ако потребителят отсреща опита да го изведе от платформата и да го накара комуникацията да мине във вайбър например. Тогава става дума за измама.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.