Експерт: Дистанционната работа отвори нови вектори за кибератаки

Експерт: Дистанционната работа отвори нови вектори за кибератаки

Пандемията от COVID - 19 и наложената социална изолация доведе до дигитализиране на нашия живот в професионален и личен аспект и до активно включване в глобалната мрежа. Всичко това отвори нови вектори за кибератаки, повиши рисковете от киберпрестъпления и доведе до нови предизвикателства пред сигурността. Това заяви зам.-шефът на ДАЕУ Красимир Симонски при откриване на уебинар, посветен на предизвикателствата пред киберсигурността през 2021 г., съобщиха от агенцията. 

По думите му наложилият се нов начин на дистанционна работа изправил публичните институции, бизнеса и гражданите пред няколко големи предизвикателства – увеличаване на заплахи и инциденти със сигурността, недостатъчен капацитет за осигуряване на отдалечен достъп (VPN) и увеличени рискове поради неконтролирани устройства, използвани от служители за работа от вкъщи.

Той отбеляза, че през декември 2020 г. ЕК представи нова директива, относно мерките за високо общо ниво на киберсигурност в целия ЕС, както и нова директива за киберустойчивост на критични обекти и мрежи. „Новите две директиви обхващат широк спектър от сектори и имат за цел да се справят с настоящите и бъдещи рискове от кибератаки и киберпрестъпления“, допълни още Симонски.

Експерти от „Клъстер за информационна сигурност“ демонстрирали пред участниците в уебинара колко уязвима може да е една организация, как се събира необходимата информация, за да може тя да бъде атакувана в подходящия момент.

"Откриването и управлението на инцидентите е от изключителна важност", каза Мирослав Стефанов, председател на Българската асоциация по киберсигурност.Според него трябва да бъдем информирани какво точно се случва в различните компоненти на IT структурата.

"Получените сигнали да се обработват и анализират, да се реагира адекватно на различните видове инциденти", допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.