Зам.-шеф на спецсъда го оглави

Зам.-шеф на спецсъда го оглави

Съдийската колегия на ВСС избра почти единодушно съдия Мариета Райкова – Пашова за административен ръководител на спецсъда. Досега тя беше негов зам.-шеф. С 11 гласа „за“ и само 1 „против“ - този на председателя на ВКС Лозан Панов, кадровиците на Темида одобриха кандидатурата на Райкова.

Тя е била издигната от съдии от спецсъда и подкрепена от Общото събрание на съда. В представянето на концепцията си Райкова наблегна на идеята за отварянето на съда към обществото. „Съдията говори със своя акт, но когато към делото има медиен интерес, той трябва да обясни кратко в съдебната зала решението си. В спецсъда се гледат дела с висок обществен интерес и затова трябва да се обясняват крайните съдебни актове по такива дела. Съдебните решения трябва да бъдат обяснени на разбираем език“, заяви Райкова. Тя сподели, че винаги след като постанови присъда, в залата накратко обяснява решението си на страните по делото. „Виждам, че това е добре, тогава съдията говори на по-разбираем език и страните по делото могат да го разберат“, допълни Райкова. Тя каза още, че в съда трябва да има служител за връзка с медиите. Другият участник в процедурата - районният съдия Мария Карагьозова, не получи нито един глас в своя подкрепа. По време на нейното изслушване тя също заяви, че медийната политика трябва да гарантира прозрачност в работата на съдиите – чрез информационни бюлетини, срещи с медиите и щатен служител в съда за връзки с обществеността. И Карагьозова изрази становище, че съдиите трябва да обясняват съдебните си актове пред обществото. „Би било хубаво съдиите накратко да обясняват своя краен съдебен акт, за да има по-голяма разбираемост между нас и обществото чрез медиите“, каза по време на обсъждането на кандидатурите представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.