Зам.-министърът на икономиката: Отчитаме инвеститорски интерес към България въпреки пандемията

Зам.-министърът на икономиката: Отчитаме инвеститорски интерес към България въпреки пандемията

Отчитаме интерес към България като инвестиционна дестинация въпреки пандемията. Аутсорсингът, електрониката, транспортното оборудване и машини, химическата промишленост, хранителната индустрия и логистиката са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас.  Това заяви заместник-министърът на икономиката Стамен Янев по време на видеоконференция с представители на шведски фирми, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

По думите му това са отрасли, които имат голям потенциал за развитието на износа, заетостта и регионалното развитие на страната.

В рамките на видеоконферентната връзка Янев припомни, че по време на пандемия бизнесът изпитва затруднения и е важно да изградим партньорства, да увеличим усилията си и да използваме ресурси, за да можем да постигнем повече чрез сътрудничество, полезно за компаниите и за държавите. Той подчерта, че с приемането на нов Закон за индустриални паркове в страната и създаването на допълнителни насърчителни мерки за инвеститорите ще се предоставят много нови възможности за инвестиции в България. Според него в момента фокусът е насочен  главно върху устойчиви инвестиционни проекти, такива с висока добавена стойност и проекти в слабо развити региони.

„През 2019 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от Швеция възлиза на 32,3 милиона евро от общия приток на ПЧИ в България 1 138,5 млн. евро. Данните показват, че все още има потенциал за развитие на нашите икономически отношения и за шведските инвеститори да разширят бизнеса си в България“, поясни той.

Зам.-министърът на икономиката обобщи пред шведските фирми, че България предлага високо ниво на компетентност и качество на работа, а също и по-ниски разходи в сравнение с много други страни, което трябва да се вземе под внимание при решения за разширяване на бизнеса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.