Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова с награда за принос към БФБ

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова с награда за принос към БФБ

Заместник-министърът на финансите у нас Маринела Петрова получи награда за личност с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар у нас през 2020 г.. Това стана ясно по време на 20-тата церемония на Българската фондова борса (БФБ) за награждаване на банки и инвестиционни посредници с най-високи резултати, съобщи финансовото министерство.

„Финансовите пазари и, в частност, пазарите на ценни книжа играят важна роля за мобилизиране спестяванията в икономиката и ефективното разпределение на финансовия ресурс към производителните инвестиции в икономиката. Реализирането на тези възможности, особено в условията на световна пандемия, ще допринесе за по-добро диверсифициране на риска, по-добро разпределение на капитала и по-висок икономически растеж.“, заяви ресорният зам.-министър.

Тя се спря на някои от ключовите моменти от живота и развитието на БФБ през миналата година. Една от най-важните инициативи е стартът на новата програма beamUp lab, която даде начало на първото по рода си партньорство за работа с бизнеса и другите ключови финансови институции, имащи достъп до инвестиционни ресурси, каквито са Фонд мениджър на финансови инструменти (ФнФ), Българската банка за развитие (ББР) и Европейската банка за възстановяване и развитие. "Пазарът BEAM на БФБ е голяма крачка към създаването на необходими условия за устойчив растеж на малкия и средния бизнес и затова срещна подкрепа от страна на МФ", допълни Петрова. Според нея показател за доброто развитие на БФБ са набраните рекордни 320 млн. лв. през 2020 г.

Заместник-министър Петрова подчерта, че стабилността на лева и валутния борд, както и присъединяването на българската валута към механизма на обменните курсове ERM II и участието на България в Банковия съюз са част от усилията на правителството да гарантира устойчивостта на банковия и небанковия сектор, които заедно с провеждането на разумна фискална политика са част фундаментите на финансовата стабилност на държавата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.