Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова е новият шеф на Банката за развитие на Съвета на Европа

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова е новият шеф на Банката за развитие на Съвета на Европа

Заместник-министърът на финансите у нас Маринела Петрова бе избрана за председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). Така за втори път в историята на банката жена ще взема тази длъжност, съобщи Министерство на финансите на сайта си. Освен това, за първи път български представител ще поеме този пост с тригодишен мандат, считано от 18 декември.

Управителният съвет е върховният орган на БРСЕ, който се състои от председател и по един представител на всяка държава член. Той определя стратегическите насоки за развитие на банката, както и приемането на нови членове. Председателят на УС отговаря за политическите отношения с длъжностните лица на държавите членки, Съвета на Европа и други международни институции, в тясно сътрудничество с управителя на БРСЕ. Функциите на позицията включват също редовно представяне на информация за дейността на банката пред Комитета на министрите и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Мандатът на председателя на УС може да бъде подновен веднъж. Всяка държава-член на банката има право да представи свой кандидат за позицията, като правителството номинира българския заместник-министър на финансите през октомври тази година. БРСЕ е най-старата международна финансова институция в Европа, като страната ни е неин член от 28 май 1994 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.