Зам.-министър Петко Дойков участва в среща на страните от Централноевропейската инициатива

Зам.-министър Петко Дойков участва в среща на страните от Централноевропейската инициатива

Ролята на регионалното сътрудничество и неговото развитие с оглед преодоляване на здравните, икономическите и социалните последствия от пандемията от COVID-19 бе във фокуса на онлайн среща на външните министри от страните -  членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), на която страната ни бе представена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

"В сегашната ситуация повече от всякога се нуждаем от по-голямо взаимодействие между регионалните и международни формати. Като инициатор и активен участник във всички многостранни форуми в региона България категорично подкрепя усилията на ЦЕИ в тази насока“, заяви заместник-министър Дойков.

Той изтъкна последователната подкрепа на страната ни за развитието на регионалното сътрудничество и оцени високо значението на ЦЕИ като платформа, насочена към поощряването на диалога и европейската интеграция. Припомняйки решителните стъпки, предприети от ЕС в подкрепа на държавите в съседство за борба с коронавируса, той отбеляза, че кризата, предизвикана от КОВИД-19, е дала допълнителен стимул за разширяване на връзките със страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

Регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са ключови елементи от процеса на разширяване, подчерта Петко Дойков.

Заместник-министърът отбеляза, че в началото на септември 2020 г. страната ни активизира своето участие в Инициативата „Три морета“, като с решения на българското правителство вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе определена за Национален координатор на Инициативата и бе одобрено участието на Българската банка за развитие с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд.

Проектите, които нашата страна е заявила в рамките на Инициативата, са важни не само в национален план, но и допринасят за сигурността, свързаността и развитието на целия регион, заяви Петко Дойков.

Видеоконферентната среща бе организирана в рамките на Черногорското председателство на ЦЕИ.

Специални гости бяха еврокомисарят по съседство и разширяване Олвер Вархеи, регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Хенри Клуге, генералният секретар на ЦЕИ Роберто Антонионе, както и представители на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, Съвета за регионално сътрудничество, Адриатическо-йонийската инициатива, Съвета на балтийските държави, ОССЕ и ЕБВР. В ЦЕИ участват 9 страни от ЕС - Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия, 5 от Западните Балкани - Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, и 3 от Източното партньорство - Молдова, Украйна, Беларус. Страната ни е пълноправен член на инициативата от 1 юни 1996 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.