Зам.-министър Начева: Съкращаваме процедурите за лечение на онкоболни деца

Зам.-министър Начева: Съкращаваме процедурите за лечение на онкоболни деца

„Процедурите за лечение на деца ще бъдат съкратени. Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. - От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения.

Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса“, допълни тя по повод протеста на родители на деца с онкологични заболявания.

Зам.-министър Начева съобщи още, че срокът, който сме си е поставило ръководството на Министерството на здравеопазването за промяна на Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на юли. Целта е до края на август те да бъдат обнародвани в Държавен вестник, а от септември да влязат в сила.

По думите й процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези заболявания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време – 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

По отношение отпадането на някои лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) зам.-министър Начева обясни, че лекарствата отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка на лекарствени продукти от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС. За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който за деца се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.