Зам.-министър Иванова: Трябва да се подкрепи предприемаческата култура сред младите

Зам.-министър Иванова: Трябва да се подкрепи предприемаческата култура сред младите

Предприемаческата култура у нас трябва да бъде подкрепена особено сред младежта. Това каза икономическият заместник-министър Лилия Иванова по време на неформално заседание на Съвета по конкурентоспособност, провело се в Букурещ, Румъния. По нейни думи младите хора са двигател на бъдещата промяна, която се очаква да повиши конкурентоспособността на Европейския съюз (ЕС).

По време на срещата се обсъдиха теми като Единен европейски пазар и как може да се подобри достъпа на стартиращи предприятия до него. Според икономическия зам.-министър важно условие за това е създаването на предприемаческа инфраструктура, както и намаляването на административната тежест.

Подкрепата на регионалните клъстъри и насърчаването на връзката им с научни и образователни институции също е от ключово значение.

По отношение на политиката за насърчаване на стартиращите разрастващи се предприятия в ЕС, Иванова коментира, че България приветства мерките, които са заложени в „Инициативата за стартиращи и разрастващи се предприятия“ на Европейската комисия (ЕК).

„България споделя необходимостта от адаптирането на единния пазар към новите пазарни реалности и предизвикателства,

включително глобализацията, цифровизацията, променящите се бизнес модели и технологии“, каза още ресорният зам.-министър. Тя подчерта, че България неведнъж е изразявала позиция, че сред най-важните фактори за успешното функциониране на единния пазар са коректното и в срок транспониране на законодателството и по-доброто прилагане на съществуващите правила от държавите членки, както и необходимостта от мониторинг в това отношение. „За осигуряването на по-висок икономически растеж и по-конкурентоспособна европейска икономика, България поставя акцент върху необходимостта от ориентиран към бъдещето подход за разработването на правила и политики в областта на единния пазар, който да обединява и усилва взаимодействието на всички политики – индустриална, търговска, транспортна, енергийна, околна среда и др., като в същото време отчита възможностите и силните страни, които произтичат от разнообразието на ЕС, и дава тласък за неговото ускорено регионално развитие“, допълни тя.

По време на заседанието бяха обсъдени и въпроси, свързани с необходимостта от ясна дългосрочна визия за развитието на политиката за малките и средните предприятия през следващата многогодишна финансова рамка в периода 2021-2027 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.